Gazdaság
Szerbia a WEF globális versenyképességi listájának közepén helyezkedik el

Szerbia a világ 141 országa közül a 72. helyen végzett a Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi listáján 2019-ben.

A WEF hivatalos honlapján megjelent jelentés szerint Szerbia idén is ugyanúgy szerepelt, mint tavaly, vagyis 60,9 pontot ért el, noha az elemzett 12 versenyképességi „pillér” közül 8-ban fejlődést ért el.

A 2018-as évi adatokhoz képest Szerbia ugyanannyi pontot ért el idén is, viszont a világ országainak gazdasága jobban fejlődött, ezért Szerbia a globális listán hét helyet esett vissza.

A globális versenyképességi index (IGK) hivatalos eredményeit ma jelentették meg a szerbiai menedzserek szövetsége (SAM) és a gazdaságtudományi fejlesztési alapítvány (FREN).

Szerbia tavaly óta a sikeres országok között szerepel, hiszen a lista első felében kapott helyet, ahol magasabbak a kritériumok, vagyis nehezebb megvalósítani a megadott paraméterek szerinti előrelépést, közölte a SAM.

A versenyképesség oszlopainak elemzése kiterjed az intézményekre, az infrastruktúrára, az információs és kommunikációs technológiák alkalmazására, a makrogazdasági stabilitásra, az egészségügyre, a készségekre, a termék- és munkaerőpiacra, a pénzügyi rendszerre, a piac nagyságára, az ügyvitel dinamikájára és az innovációs lehetőségekre.

Szerbia a legnagyobb fejlődést az ügyviteli dinamika terén érte el, ahol 63,1 pontot ért el a tavalyi 60,9-hez képest, ennek köszönhetően ezen a területen az 59. helyről az 54-re lépett elő.

A pénzügyi rendszer terén ért el sokkal jobb eredményt, ahol a tavalyi 55,9-hez képest 57,4 pontot ért el, majd az intézmények terén 52,5 pontot (tavaly 51,6-ot), az infrastruktúra terén 73,8-at (tavaly 73-at), a készségek terén 68,2 pontot (tavaly 67,5-öt), a munkaerőpiacon 62,1 pontot (tavaly 61,5-öt), a piac nagysága terén 51,8 pontot (tavaly 50,7-et), az innovációs lehetőségek terén pedig 40,2 pontot (tavaly 39,7-et).

A makrogazdasági stabilitás tekintetében Szerbia megtartotta a 64. helyet a 2018-as évhez viszonyítva, és még a pontszám is megegyezik (75 pont). Három területen visszaesett Szerbia a tavalyi eredményekhez képest, mégpedig az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása terén (56,9 pontról 52,6-ra), az egészségügy terén (81,5 pontról 79-re) és a termékek piaca terén (56,5 pontról 54,6-ra).

A versenyképességről szóló új, 2019-es globális jelentés, a tavalyihoz viszonyítva jelentős mértékben vizsgálták felül az eddigi eljárásokat, amelyeket a gazdaság versenyképességének felmérésekor alkalmaztak.

A versenyképességet továbbra is 12 „pillér” alapján vizsgálják, de megváltozott azok helyzete, felépítése és a számításuk módja, valamint a megnevezésük is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kragujevaci Fiat autógyár gyártási tevékenységének ideiglenes felfüggesztése, a kínai turisták számának jelentős csökkenése, az infrastrukturális projektek lelassulása csak néhány a koronavírus szerb gazdaságra gyakorolt hatásai közül. Miközben a közgazdászok úgy vélekednek, nehéz előre megjósolni a további...
2020. FEBRUÁR 24.
[ 9:53 ]
Az elmúlt száz évben a vállalatok, cégek átlagos életkora 60 év volt, manapság jó, ha valamelyik megéri a 20 évet. Egy brit üzleti portál feltérképezte a világ legrégibb cégeit. Nos, a legrégebbi folyamatosan működő vállalkozás nem egy-két évtizedes múlttal, sőt, nem is egy évszázadossal büszkélkedhet, hiszen az...
2020. FEBRUÁR 22.
[ 17:27 ]
Március elsején lép hatályba a mezőgazdasági minisztérium új szabályzata, amely alapján a kistermelők, a családi gazdaságok kedvezőbb keretek között dolgozhatják fel és értékesíthetik növényi eredetű termékeiket. A szerbiai jogrendben ez alapján meg tud jelenni a kistermelő, mint fogalom. Az új rendelkezés...
2020. FEBRUÁR 20.
[ 13:56 ]
Beolvasás folyamatban