Gazdaság
Mali: Milliós megtakarítások a költségvetésben értékpapírok révén

Szerbia sikert ért el a nemzetközi pénzügyi piacon, a tíz éves lekötései a londoni börzén ugyanis elérték az 550 millió eurót, soha nem látott 1,25 százalékos kamatlábbal, amelyek iránt a kereslet a tervezett háromszorosa volt, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

Szerinte ez igen nagy visszaigazolása nem csak a gazdasági reformok sikerének, amelyeket az elmúlt években valósított meg az ország, hanem annak is, hogy a beruházók jobban megbíznak Szerbiában.

Mali elmagyarázta, hogy a tegnapi árverésen a legnagyobb beruházási alapok, nyugdíjalapok és biztosítóházak közül több mint 150-en szerettek volna beruházni a szerbiai értékpapírokba.

„A kereslet a kínálat háromszorosa volt. Ami pedig különösen fontos, hogy ezzel nem emeljük az államadósságot, hanem arra fordítjuk a tegnap megszerzett pénzt, hogy visszafizessük a kötvényeket jövő év februárjáig, amelyeknek a kamatlába 4,9 százalékos”, nyilatkozta a sajtótájékoztatón Mali.

A pénzügyminiszter magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy a 4,9 százalékos kamatláb helyett Szerbia négyszer kisebb, vagyis 1,25 százalékos kamatlábat fog fizetni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban