Gazdaság
Mali: Milliós megtakarítások a költségvetésben értékpapírok révén

Szerbia sikert ért el a nemzetközi pénzügyi piacon, a tíz éves lekötései a londoni börzén ugyanis elérték az 550 millió eurót, soha nem látott 1,25 százalékos kamatlábbal, amelyek iránt a kereslet a tervezett háromszorosa volt, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

Szerinte ez igen nagy visszaigazolása nem csak a gazdasági reformok sikerének, amelyeket az elmúlt években valósított meg az ország, hanem annak is, hogy a beruházók jobban megbíznak Szerbiában.

Mali elmagyarázta, hogy a tegnapi árverésen a legnagyobb beruházási alapok, nyugdíjalapok és biztosítóházak közül több mint 150-en szerettek volna beruházni a szerbiai értékpapírokba.

„A kereslet a kínálat háromszorosa volt. Ami pedig különösen fontos, hogy ezzel nem emeljük az államadósságot, hanem arra fordítjuk a tegnap megszerzett pénzt, hogy visszafizessük a kötvényeket jövő év februárjáig, amelyeknek a kamatlába 4,9 százalékos”, nyilatkozta a sajtótájékoztatón Mali.

A pénzügyminiszter magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy a 4,9 százalékos kamatláb helyett Szerbia négyszer kisebb, vagyis 1,25 százalékos kamatlábat fog fizetni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody´s Investors Service, mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát kísérő szakpolitikai "bénultsággal" indokolva a lépést. A nemzetközi...
2019. NOVEMBER 8.
[ 23:28 ]
Erőteljesen, az utóbbi közel két év legnagyobb mértékével bővült Németország exportja szeptemberben, ami némi megkönnyebbülést jelent azon széles körben osztott aggodalmak közepette, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba süllyedhetett a harmadik negyedévben. A német statisztikai hivatal (Destatis)...
2019. NOVEMBER 8.
[ 10:03 ]
A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után címmel tartott előadást Szabadkán, a VM4Köz.Klubban dr. A. Sajti Enikő magyar történész, egyetemi tanár. Bemutatta a jugoszláviai kisajátítások, államosítások történetét, a magyar állampolgárok ingó és ingatlan vagyonának, a magyar állam, a magyarországi...
2019. NOVEMBER 7.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban