Gazdaság
A munkaerőhiány növeli a béreket Szerbiában

A lakosság elvándorlása és elöregedése miatt munkaerőhiány lépett fel, ami miatt növelni kell majd a napi munkabért, s Szerbia nem fog tudni versenyképességet teremteni olcsó munkaerő alapján, mondta a Nova Ekonomijának Milorad Filipović, a Közgazdasági Kar professzora.

„Az építőiparral foglalkozók Belgrádban azt mondják, öt-hat-hét évvel ezelőtt a hidegburkolónak hét-nyolc eurót eurót fizettek négyzetméterenként, most viszont húsz eurót és nem tudnak munkást találni” – mondta Filipović.

A munkaerőhiány kihatással lesz arra, hogy Szerbia többet nem tudja majd az olcsó munkaerőre építeni versenyképességét a beruházások bevonzásában, tette hozzá.

Filipović elmondása szerint a munkanélküliség csökkenése Szerbiában nem a megnövekedett foglalkoztatottságnak, hanem a lakosság elöregedésének, a dolgozók külföldre költözésének és a statisztikai módszernek az eredménye.

Szerbiában hatalmas hiány van építőipari dolgozókból, sofőrökből, nővérekből, de eladó sincs elég, ami miatt egyes kereskedelmi láncok nyugdíjasokkal próbálják orvosolni a problémát. (Nova Ekonomija, 021)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gazdaságok újraindításával egy időben megindult a kapacitás-újraelosztási verseny világban, ebbe természetesen Magyarország is beszáll, hosszú tárgyalások állnak a kormány előtt Németországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartból közzétett szerdai Facebook-bejegyzésében....
2020. JÚLIUS 1.
[ 15:49 ]
A 2020 januárjától májusáig terjedő időszakban összesen 610.374 turista volt Szerbiában, vagyis 52,8 százalékkal kevesebben a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, közölte ma a Szerbiai Turisztikai Szervezet. A hazai turisták száma 369.194 volt, ami 48,9 százalékkal kevesebb a 2019 januárjától májusáig terjedő időszakhoz...
2020. JÚLIUS 1.
[ 15:37 ]
Az első félévben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba és 7,6 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 70 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte szerdán Kristijan Stančić, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója. Hozzátette: júniusban kicsit jobb volt a...
2020. JÚLIUS 1.
[ 11:57 ]
Beolvasás folyamatban