Gazdaság
A munkaerőhiány növeli a béreket Szerbiában

A lakosság elvándorlása és elöregedése miatt munkaerőhiány lépett fel, ami miatt növelni kell majd a napi munkabért, s Szerbia nem fog tudni versenyképességet teremteni olcsó munkaerő alapján, mondta a Nova Ekonomijának Milorad Filipović, a Közgazdasági Kar professzora.

„Az építőiparral foglalkozók Belgrádban azt mondják, öt-hat-hét évvel ezelőtt a hidegburkolónak hét-nyolc eurót eurót fizettek négyzetméterenként, most viszont húsz eurót és nem tudnak munkást találni” – mondta Filipović.

A munkaerőhiány kihatással lesz arra, hogy Szerbia többet nem tudja majd az olcsó munkaerőre építeni versenyképességét a beruházások bevonzásában, tette hozzá.

Filipović elmondása szerint a munkanélküliség csökkenése Szerbiában nem a megnövekedett foglalkoztatottságnak, hanem a lakosság elöregedésének, a dolgozók külföldre költözésének és a statisztikai módszernek az eredménye.

Szerbiában hatalmas hiány van építőipari dolgozókból, sofőrökből, nővérekből, de eladó sincs elég, ami miatt egyes kereskedelmi láncok nyugdíjasokkal próbálják orvosolni a problémát. (Nova Ekonomija, 021)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Bor, Majdanpek, a Duna és a Timok közötti mintegy 10 ezer négyzetkilométernyi területet átvizsgálva megállapították, hogy az itt felhalmozott bányászati hulladékból a legújabb technológiák segítségével még mintegy 90 ezer tonna réz és majdnem 4 tonna arany nyerhető ki, amelynek értéke meghaladja a 720 millió...
2019. DECEMBER 7.
[ 8:21 ]
A szabadkai Közgazdasági Kar keretében pénteken délelőtt megnyílt a Körzeti innovációs startup központ. Az alkalmi ünnepségen megjelent Nenad Popović szerb és Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter. Szerbiában nincs nagyobb mennyiségű kőolaj, sem földgáz, viszont vannak kiváló szakemberek,...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:10 ]
Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentje csütörtökön tartotta hetedik összejövetelét, amelyen az adók és járulékok csökkentését kezdeményezték, illetve kérték, hogy oldják meg, hogy ne legyen torlódás a határátkelőkön, írja a Subotica.com portál. Az ülésen elhangzott, hogy a személyi...
2019. DECEMBER 6.
[ 14:48 ]
Beolvasás folyamatban