Gazdaság
Magyarország: A KSH adatai szerint 5,0 százalékos a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 5,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elemzők 4,8 százalékos növekedést vártak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által használt minden egyedi és rendkívüli tényezőtől megtisztított naptári és szezonális hatásoktól megtisztított kiegyensúlyozott index is 4,8 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben, az első félévi 5,2 százalék után. Az előző negyedévihez mérve a második negyedévivel megegyező 1,1 százalékos volt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP növekedése.

A növekedéshez az ipar, az építőipar, és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben - tette hozzá a KSH.

A kiigazítás nélküli, nyers adatok szerint 2019 első negyedévében 5,3, a másodikban 4,9, százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a növekedés 5,3, és 5,1 százalékos volt.

Az idei első három negyedévben a nyers adat szerint 5,1, a naptárhatás kiszűrésével 5,1 százalékos, a naptári és szezonális hatásoktól megtisztított kiegyensúlyozott adat szerint 5,0 százalékos volt a gazdasági növekedés Magyarországon.

A részletes GDP-adatokat november 29-én közli a KSH. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
EUmaiosz
2019. NOVEMBER 15. [ 16:37 ]

Tehát bőségesen (több) jutott a multinak, a bankoknak, de a pesti neolibsik is ezek parazitáltak (meg dőzsöltek a klientúrával egyetemben), meg jutott a bankárivadéknak is. A neoliberális média túlsúly kíméletlen csúsztató háborút indított arány visszaállítására. Erre használják az elégedetlen lumpen prolik szavazatait (mesterien összerakott megvezetéssel és jól időzített beetetéssel). Sok v kevés, de ennek az „újra és igazságos„ elosztásán megy a harc most.


EUmaiosz
2019. NOVEMBER 15. [ 16:17 ]

Magyarország soha nem termelt ennyire sok javat, mint most. Ezt elsősorban az üzemekben (szépítgethetjük, de szociológiailag nyersen) a csürhe, a lumpen proli meg az összeszerelő rabszolgák állítják elő. Ha összeadunk mind+mindent meg kivonunk, akkor a megtermelt 100 Ft-ból a Viktor kormány 30 Ft „visszajuttat” a bérekre, állam működésére, adósságok (+kamat), egy pici a családoknak, meg ebből „nevelődött” az új NER burzsoázia is. ElKúróéknál az arány 94 :6 Ft –volt, egy nemzet elles leosztásban


Dráguló ingatlanok Belgrádban - illusztráció
2019. DECEMBER 2.
[ 9:10 ]
December elsejétől 3,9 százalékkal drágult az áram Szerbiában. Ám nem mindenkinek: az emelés csak a háztartásokra vonatkozik, az ipari áram ára nem változik. Májusban még úgy tűnt, nem lesz szükség az áram árának megnövelésére. Legutóbb 2016 októberében emelkedett a villamos energia ára Szerbiában. A...
2019. DECEMBER 1.
[ 13:33 ]
2010 óta a visegrádi országok (V4) közül csak Magyarországon gyarapodott a nettó lakossági vagyon - mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, legfrissebb, a V4-ek lakosságának anyagi helyzetét vizsgáló kutatása alapján szombaton az M1 aktuális csatornán. Sebestyén Géza hozzátette: a magyar...
2019. NOVEMBER 30.
[ 11:40 ]
A munkanélküliségi arány 9,5 százalékra csökkent a harmadik negyedévben - közölte a Szerbiai Statisztikai Intézet (RZS) pénteken. 2019 második negyedében még a munkaképes korú lakosság 10,3 százalékának nem volt munkája. A statisztikai hivatal azt is közölte pénteken, hogy a szerb külkereskedelmi forgalom...
2019. NOVEMBER 29.
[ 22:34 ]
Beolvasás folyamatban