Gazdaság
Szeptemberben is kétszámjegyű volt a keresetek emelkedése Magyarországon
Betűméret:             

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 360 ezer 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január-szeptemberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 359 900 forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva elérte a 369 900 forintot.

Az év első kilenc hónapjában a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 300 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 246 700 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Csaknem 3 milliárd euró exporttöbbletet termeltek a szolgáltatások a harmadik negyedévben

A szolgáltatások euróban számított exportja 6,3, importja 3,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,704 milliárd euró volt, 266 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg javulása legnagyobbrészt a turizmus, a légi szállítási szolgáltatások és a közúti szállítási szolgáltatások eredményével magyarázható.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának részesedése 36 százalékos volt, ezt követte a turizmus 31 százalékkal, a szállítási szolgáltatások csoportja 25 százalékkal. Az importban az üzleti szolgáltatások részesedése 54 százalékkal, a szállítási szolgáltatások 21, a turizmus 19 százalékkal részesedett

Az aktívum 52 százaléka a turizmusból, 31 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott.

Az év első kilenc hónapjában a szolgáltatások exportja 4,1 százalékkal, a behozatal 3,0 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 417 millió euróval 6,988 milliárd euróra emelkedett.

KSH: A szolgáltatások és az ipari termelés húzta a harmadik negyedévi gazdasági növekedést

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévében 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a harmadik negyedévi növekedéshez a szolgáltatások 2,1, az ipar 1,5, az építőipar 1,0 százalékponttal járult hozzá - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye éves összevetésben 4,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt - erősítette meg a KSH második becslése alapján.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 2,5, a bruttó felhalmozás 1,6, a külkereskedelmi forgalom egyenlege pedig összességében 0,9 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyugat-Balkán: Egy régió, egy piac - Egy lépés előre az EU közös piaca felé címmel tartanak konferenciát Újvidéken, melyet Slobodan Cvetković gazdasági miniszter és Tomislav Momirović kül- és belkereskedelmi miniszter jelenlétében.nyitottak meg. Rajtuk kívül a konferencián részt vett Milan Đurić Újvidék...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 15:01 ]
A kisnyugdíjasok részére április 10-én hirdette meg pályázatát a Szerbiai Nyugdíjasok Szövetsége (SAPENS) és a Függetlenség (Nezavisnost) Nyugdíjas Egyesület. A segélycsomagra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek nyugdíja nem haladja meg a 24.987 dinárt. A mintegy 55 ezer csomagra 112 millió dinárt különítettek el,...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 19:38 ]
Idén márciusban a fogyasztói árak a tavalyi év azonos időszakához képest átlagosan öt százalékkal nőttek. Ebből az élelmiszerek árának növekedése 2,4 százalékos, írja elemzésében a Nova ekonomija. Az élelmiszerek csoportján belül a hús egy év alatt 8,3 százalékkal drágult, a hal 4,8 százalékkal, a “tej,...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 17:12 ]
Beolvasás folyamatban