Gazdaság
A magas adók és a határátkelőkön való hosszas veszteglés miatt panaszkodnak a vállalkozók

Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentje csütörtökön tartotta hetedik összejövetelét, amelyen az adók és járulékok csökkentését kezdeményezték, illetve kérték, hogy oldják meg, hogy ne legyen torlódás a határátkelőkön, írja a Subotica.com portál.

Az ülésen elhangzott, hogy a személyi jövedelem után fizetendő adók és járulékok továbbra is igen magasak. Mitar Nikolić, a vállalkozói parlament elnöke kezdeményezte, hogy a jövő év folyamán a Szerb Gazdasági Kamara a regionális kamarákkal, illetve a kormánnyal együtt találjanak megoldást a problémára, mert ezek a terhek nagymértékben kihatnak az üzleti eredményekre. A csődeljárásról szóló törvény módosítását is kérik, illetve azt, hogy a gazdasági bíróságokon gyorsabb legyen az eljárás.

Az ülésen felvetették annak szükségességét is, hogy a határokon felgyorsuljon a teherforgalom. Emlékeztettek, hogy a körzeti kamara az elmúlt három évben többször is indítványozta, hogy külön sávot alakítsanak ki a szerb-magyar határátlépőkön a két ország fuvarozói számára. Kristina Đurić, a Szerb Gazdasági Kamara érdekvédelmi szektorának az igazgatója elmondta, hogy a kérelmet továbbították a hatóságokhoz, a két ország illetékesei már többször tárgyaltak a kérdésről, s dolgoznak annak megvalósításán. Tervben van az átkelők bővítése, külön sávot kapnak majd a tehergépjárművek, s az üres gépjárművek is gyorsabban beléphetnek majd Szerbiába. Elmondta, kérték, hogy a hét minden napján dolgozzanak a terminálokon, hogy felgyorsuljon a forgalom. A jelenlegi problémákról értesítették az Európai Bizottságot is.

Az ülés végén átadták a Körzeti Gazdasági Kamara idei elismeréseit. A régió iparának a fejlesztéséért a Siemenst díjazták, a mezőgazdaság fejlesztéséért pedig a Topolyai Mezőgazdasági Ipari Kombinátot. A szolgáltatók közül a szabadkai Forum szálló érdemelte ki az elismerést.

A körzet vállalkozói címet Milan Jerinkić és Stevan Bakić kapta, a Szerb Gazdasági Kamara jubileumi díjait pedig a 20 éves szabadkai Fratelis, a 30 éves Selma, a 60 éves Rotor, a 70 éves zentai Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat és a 110 éves szabadkai Minerva - 1909 nyomda kapta.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték - áll a Moody´s Investors Service hétfőn Londonban ismertetett...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 13:05 ]
Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék. A határ túloldalán is épülnek az autópályák, mi több, dél felé haladva, bosnyák...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 7:43 ]
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor´s hitelminősítő, mindenekelőtt a...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban