Gazdaság
A magas adók és a határátkelőkön való hosszas veszteglés miatt panaszkodnak a vállalkozók

Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentje csütörtökön tartotta hetedik összejövetelét, amelyen az adók és járulékok csökkentését kezdeményezték, illetve kérték, hogy oldják meg, hogy ne legyen torlódás a határátkelőkön, írja a Subotica.com portál.

Az ülésen elhangzott, hogy a személyi jövedelem után fizetendő adók és járulékok továbbra is igen magasak. Mitar Nikolić, a vállalkozói parlament elnöke kezdeményezte, hogy a jövő év folyamán a Szerb Gazdasági Kamara a regionális kamarákkal, illetve a kormánnyal együtt találjanak megoldást a problémára, mert ezek a terhek nagymértékben kihatnak az üzleti eredményekre. A csődeljárásról szóló törvény módosítását is kérik, illetve azt, hogy a gazdasági bíróságokon gyorsabb legyen az eljárás.

Az ülésen felvetették annak szükségességét is, hogy a határokon felgyorsuljon a teherforgalom. Emlékeztettek, hogy a körzeti kamara az elmúlt három évben többször is indítványozta, hogy külön sávot alakítsanak ki a szerb-magyar határátlépőkön a két ország fuvarozói számára. Kristina Đurić, a Szerb Gazdasági Kamara érdekvédelmi szektorának az igazgatója elmondta, hogy a kérelmet továbbították a hatóságokhoz, a két ország illetékesei már többször tárgyaltak a kérdésről, s dolgoznak annak megvalósításán. Tervben van az átkelők bővítése, külön sávot kapnak majd a tehergépjárművek, s az üres gépjárművek is gyorsabban beléphetnek majd Szerbiába. Elmondta, kérték, hogy a hét minden napján dolgozzanak a terminálokon, hogy felgyorsuljon a forgalom. A jelenlegi problémákról értesítették az Európai Bizottságot is.

Az ülés végén átadták a Körzeti Gazdasági Kamara idei elismeréseit. A régió iparának a fejlesztéséért a Siemenst díjazták, a mezőgazdaság fejlesztéséért pedig a Topolyai Mezőgazdasági Ipari Kombinátot. A szolgáltatók közül a szabadkai Forum szálló érdemelte ki az elismerést.

A körzet vállalkozói címet Milan Jerinkić és Stevan Bakić kapta, a Szerb Gazdasági Kamara jubileumi díjait pedig a 20 éves szabadkai Fratelis, a 30 éves Selma, a 60 éves Rotor, a 70 éves zentai Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat és a 110 éves szabadkai Minerva - 1909 nyomda kapta.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el. A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 13:06 ]
Az ingatlanok átlagos négyzetméter árai folyamatosan változnak, így mindig vannak megyeszékhelyek, melyek veszítenek pozíciójukból, vagy épp ellenkezőleg, előre törnek a ranglétrán. Bár a koronavírus nem alakította át látványosan az árakat, mégis hozott meglepetéseket a nyár vége. Persze a megyeszékhelyek között mind...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 16:27 ]
Rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára hétfőn...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban