Gazdaság
Felminősítette Szerbiát a Standard&Poor’s

A Standard&Poor’s hitelminősítő intézet (S&P) tovább javította Szerbia hitelminősítését BB-ről BB + -ra, pozitív kilátásokkal.

Az ügynökség döntését a stabil szerbiai gazdaságpolitika alapján hozta, amely a makrogazdasági mutatók további erősítését és az államadósság csökkentését szorgalmazza.

Szerbia GDP-növekedése 2019-re és 2020-ra várhatóan 3,6, illetve 4,0 százalék lesz.

Az ügynökség indoklásában hangsúlyozza a szerb kormány költségvetési fegyelemét és a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettségét, amelyek eredményeként az ország folyamatosan elsődleges költségvetési többletet tud megvalósítani, 2017-ben és 2018-ban átlagosan a GDP 3,2 százalékának összegével. A tendencia 2019-ben folytatódott, és tíz hónapon belül a GDP 1,0 százalékát meghaladó költségvetési többletet sikerült elérni.

A S&P arra számít, hogy a költségvetési stabilitás megmarad az elkövetkező időszakban, mind a folyó kiadások szigorú ellenőrzése, mind a gazdasági tevékenység növekedése és az adóbevételek erős növekedése alapján.

Az ügynökség szerint a közvetlen külföldi befektetések (FDI) további növekedése támogatná az export és a GDP növekedését, amely kulcsfontosságú tényező a következő évi pozitív hitelminősítéshez, írja az RTS.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarországon 2010 és 2019 között a családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek 87 százalékkal emelkedtek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Bodó Sándor hozzátette, a szociális...
2020. JANUÁR 27.
[ 13:44 ]
Teljesen előre látható, hogy Bulgária a terveknek megfelelően idén tavasszal csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez, 2023-ben pedig belép az euróövezetbe – közölte egy bolgár rádiónak nyilatkozva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője vasárnap. Bulgária, amely 2007 óta tagja az Európai...
2020. JANUÁR 26.
[ 14:48 ]
Pénteken tartották Zentán a Szociális vállalkozások népszerűsítése Szerbiában és Magyarországon elnevezésű projekt záró konferenciáját a zentai Royal Hotelben. A Zentai Üzleti Inkubátorház a szegedi székhelyű Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával és a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási...
2020. JANUÁR 24.
[ 23:11 ]
Beolvasás folyamatban