Gazdaság
Felminősítette Szerbiát a Standard&Poor’s

A Standard&Poor’s hitelminősítő intézet (S&P) tovább javította Szerbia hitelminősítését BB-ről BB + -ra, pozitív kilátásokkal.

Az ügynökség döntését a stabil szerbiai gazdaságpolitika alapján hozta, amely a makrogazdasági mutatók további erősítését és az államadósság csökkentését szorgalmazza.

Szerbia GDP-növekedése 2019-re és 2020-ra várhatóan 3,6, illetve 4,0 százalék lesz.

Az ügynökség indoklásában hangsúlyozza a szerb kormány költségvetési fegyelemét és a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettségét, amelyek eredményeként az ország folyamatosan elsődleges költségvetési többletet tud megvalósítani, 2017-ben és 2018-ban átlagosan a GDP 3,2 százalékának összegével. A tendencia 2019-ben folytatódott, és tíz hónapon belül a GDP 1,0 százalékát meghaladó költségvetési többletet sikerült elérni.

A S&P arra számít, hogy a költségvetési stabilitás megmarad az elkövetkező időszakban, mind a folyó kiadások szigorú ellenőrzése, mind a gazdasági tevékenység növekedése és az adóbevételek erős növekedése alapján.

Az ügynökség szerint a közvetlen külföldi befektetések (FDI) további növekedése támogatná az export és a GDP növekedését, amely kulcsfontosságú tényező a következő évi pozitív hitelminősítéshez, írja az RTS.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az OECD a korábbi, júniusi előrejelzéséhez képest kisebb globális gazdasági visszaeséssel számol elsősorban amiatt, hogy az első hat hónapban a becsültnél jobban teljesített Kína és az Egyesült Államok a gazdaság élénkítését célzó óriási költségvetési kiadások hatására. A jelentés Magyarországgal...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 14:49 ]
Szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el. A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 13:06 ]
Az ingatlanok átlagos négyzetméter árai folyamatosan változnak, így mindig vannak megyeszékhelyek, melyek veszítenek pozíciójukból, vagy épp ellenkezőleg, előre törnek a ranglétrán. Bár a koronavírus nem alakította át látványosan az árakat, mégis hozott meglepetéseket a nyár vége. Persze a megyeszékhelyek között mind...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban