Gazdaság
Tavaly közel 75 ezer energetikailag veszélyeztetett fogyasztó volt Szerbiában

Havonta mintegy 75 ezer polgár rendelkezett 2019-ben energetikailag veszélyeztetett fogyasztói státusszal, mondták el ma a Tanjugnak a Szerbiai Villanygazdaságnál (EPS).

Az energetikailag veszélyeztetett fogyasztói státuszt a vásárló lakhelyéül szolgáló helyi önkormányzat illetékes szerve határozza meg, magyarázták az EPS-nél.

A szerb kormány a bányászati és energetikai minisztérium javaslatára rendeletet hozott az energetikailag veszélyeztetett fogyasztói státusz megszerzésének feltételeiről, módjáról és eljárásáról, valamint az ingyenes energiamennyiségről, amelyre e fogyasztók jogosultak.

Az EPS-nél elmondták, nem rendelkeznek információval a községeknél jelenleg folyó eljárások menetéről.

A veszélyeztetett fogyasztó jogot szerez havi kötelezettsége csökkentésére meghatározott mennyiségű villamos energia esetében.

Az egytagú háztartásoknak havi 120 kWh, a két- és háromtagú háztartásoknak havi 160 kWh, a négy- és öttagú háztartásoknak havi 200 kWh, a hat és annál több taggal rendelkező háztartások esetében pedig havi 250 kWh mennyiség a meghatározott küszöb.

Energetikailag veszélyeztetett fogyasztói státuszt kaphatnak a legfeljebb 14 571 dinár bevétellel rendelkező egytagú háztartások, a legfeljebb 21 216 dinárral rendelkező két- és háromtagú háztartások, a maximum 27 856 dinár jövedelmű négy- és öttagú családok, valamint a legfeljebb 35 030 dinárt megvalósító hat és annál több tagot számláló háztartások.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:40 ]
Miután áprilisban 29 százalékos évközi csökkenést tapasztaltak az export terén, májusban is folytatódott a lesújtó tendencia, mivel a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 25,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az import is drámaian csökkent, áprilisban 27, májusban pedig 28...
2020. JÚLIUS 6.
[ 12:55 ]
Beolvasás folyamatban