Gazdaság
Nem éri meg a koronavírus elleni oltóanyag a gyógyszergyártóknak?

Gőzerővel folynak a kutatások a világ számos laboratóriumában a koronavírus legújabb mutációjának megállítására, de a nagy gyógyszercégeknek túl kockázatos befektetés az oltóanyagfejlesztés. Ha nem sikerül "leversenyezni" a járványt, nyakukon marad a vakcina, ami tetemes veszteség.

A védőoltással összefüggő kutatások természetesen nem a mostani járvány kitörésekor kezdődtek. Nagyon sok korábbi eredmény hasznosítható tekintettel arra, hogy az új vírus genetikai kódja megegyezik a víruscsalád másik tagjának, az ezredforduló környékén közel nyolcszáz ember halálát okozó SARS víruséval. Ezzel együtt is még hónapokba telik, mire a vakcina piacra kerül. A tudósok szerint a legújabb koronavírus a tobzoskafélékről került át az emberre.

Az egyik kutatóhely, a McMaster University Immunológiai Kutatóközpontjának vezető munkatársa, Charu Kauschic arról beszélt egy interjúban, hogy nagyon ritkán tudnak lépést tartani a járványokkal, nem is emlékszik, mikor sikerült legutóbb időben piacra dobni egy védőoltást.

Egy másik tudós, Gary Kobinger, a Laval University mikrobiológusa arra emlékeztet, hogy üzleti szempontból egyszerűen nem éri meg ilyen készítményeket fejleszteni.

Éppen ezért a WHO újabb piacfüggetlen kutatóközpontok létrehozását sürgeti, hogy gazdasági érdekek ne szólhassanak bele az alkalmasint sok millió ember életét megmentő védőoltások fejlesztésébe. (euronews)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiába tavaly összesen 3,8 milliárd euró külföldi beruházás érkezett – nyilatkozta Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke. A bankkormányzó szerint a Nyugat-Balkánra irányuló külföldi befektetések több mint a felét az ország kapta meg. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti össztermék a vártál nagyobb...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 13:46 ]
A svájci valuta átlépte a 110 dináros árfolyamot, így az elmúlt napokban ismét az európai valutához közelít. Most egy frank 0,94 eurót ér, közölte a Novosti. Ezúttal a svájci frank értékének emelkedése sokkal kevesebb eladósodott szerbiai polgárra van kihatással. A mintegy 16 ezer svájci frank alapú hitelnek...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 12:45 ]
A fegyelmezett gazdálkodás, a csökkenő államadósság, és az egészségesebb adósságszerkezet megteremtette a további növekedés alapját - mondta hétfői videóüzenetében a pénzügyminiszter. Varga Mihály a közösségi oldalán kijelentette, hogy a magyar gazdaság növekedése várhatóan továbbra is meghaladja majd...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 14:23 ]
Beolvasás folyamatban