Gazdaság
A koronavírus miatt csökkent Szerbiában az üzemanyag ára

Azok szerint a találgatások szerint, hogy Kínában a koronavírus-járvány miatt csökkenhet a nyers kőolaj iránti kereslet, világviszonylatban már ötödik hete csökken az üzemanyag ára, ez pedig kihatással volt a szerbiai üzemanyag kiskereskedelmi árának csökkenésére is.

A kínai gazdaság tevékenységét nagy mértékben megnehezíti, hogy az ország több városában is karantént rendeltek el, megszakadt a beszerzési folyamat, sok repülőjáratot lemondtak és a gyárak is felfüggesztették a munkát. Sajtójelentések szerint a Londoni Értéktőzsde egy hordónkénti ár 6,3 százalékkal, 54,47 dollárra csökkent, míg az USA-ban a hordónkénti ár 2,4 százalékkal, 50,32 dollárra csökkent.

A JP Morgan nemzetközi befektetési bank elemzői csökkentették a kínai gazdaság növekedésének százalékát az első negyedévben 6,3 százalékról 4,9 százalékra, míg a világgazdaság növekedését ugyanerre az időszakra 0,3 százalékkal csökkentették. Mindezek miatt várhatóan csökken az üzemanyag iránti kereslet is, írja a Danas.

Az Eurasia Group értékelése szerint Kínában, amely a legnagyobb kőolaj importőr ország a világon, napi szinten három millió hordóval csökkent a behozatal az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország is gondolkodik a kitermelés további csökkentésének lehetőségén.

A nyers kőolaj árának csökkenése automatikusan kihatással volt a szerbiai üzemanyag kiskereskedelmi árának csökkenésére. A Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének adatai szerint a dízel átlagos ára a szerbiai töltőállomásokon január 20-a és február 3-a között 1,02 dinárral, a benzin ára pedig 0,35 dinárral csökkent.

Szerbiában a benzin ára jelenleg 148,9 dinár, a dízelé pedig 161,9 dinár literenként. A pénzügyi kötelezettségek részesedése a szerbiai benzin kiskereskedelmi átlagos árában 5 százalék, a dízel árában pedig 53,6 százalék.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületéből a Danasnak azt mondták, hogy a kínai gazdasági változások csupán egy tényező, amely kihat a kőolaj árának csökkenésére.

„Ezek a történések mindenképp kihatással vannak az árak csökkenésére a jelen pillanatban, de az biztos, hogy nem csupán erről van szó. Csökkent a Kínával történő forgalom intenzitása, ez képezi az alapját a csökkenésnek, de az országban a gyárak ideiglenes bezárása is aggodalmat kelt, így a kereslet tovább csökken”, közölte az egyesület, amely szerint mindez automatikusan kihat a szerbiai kiskereskedelmi üzemanyagárakra. (Danas)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Robert
2020. FEBRUÁR 14. [ 8:29 ]

Szerbia négy hetet késik az árcsökkenésel ! Ezek a Szerb rablok! De elsök vagyunk az áremelésben


Ismét több mint hárommillióval emelkedett és soha nem látott szintre, 6,6 millió fölé nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak következtében. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 15:34 ]
A koronavírus-járvány miatt a gazdaságban keletkező kár enyhítésére a szerb kormány 5,1 milliárd euró, vagyis mintegy 608 milliárd dinár értékű gazdaságélénkítő programot dolgozott ki. Ennek részleteit ismertette kedden délután Aleksandar Vučić szerb elnök távollétében Siniša Mali pénzügyminiszter. Mint mondta,...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 19:04 ]
Milan Prostran agrárközgazdász arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem találnak sürgős megoldást a piacok működésére, a mezőgazdasági termelőket csőd fenyegeti, ami egyébként teljesen felesleges, hiszen fogyasztó van, vagyis lenne. Prostran a Sputniknak nyilatkozva elmondta, a piacok bezárása óriási gondot jelent, ami...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban