Gazdaság
Megjelent a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első támogatási felhívása

Megjelent a magyar technológiaexport támogatására létrejött Nyugat-balkáni Zöld Központ első pályázati felhívása, így bővül a magyar részvétel a nemzetközi klímavédelemben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Botos Barbara sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csütörtökön megjelent felhívás az Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Koszovóba, Észak-Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába irányuló projekteket támogatja.
A magyar technológiaexport a megújuló energia, a vízgazdálkodás és a szennyvíztisztítás, a hulladékkezelés, az erdőgazdálkodás, a városi környezet fejlesztésében segítheti az érintett államokat - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország a nyugat-balkáni zöld projektekkel párhuzamosan továbbra is teljesíti nemzetközi kötelezettségeit.
A kormány már 2015-ben egymilliárd forintot ajánlott fel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatt működő Zöld Klíma Alap számára, az uniós tagállamok közül elsőként foglalta törvénybe a 2016-os párizsi klímaegyezményt, tavaly csatlakozott az EU 2050-ig szóló klímasemlegességi céljaihoz, idén pedig éghajlatvédelmi cselekvési tervet, energetikai és klímastratégiát fogadott el - mondta.
Botos Barbara közölte, hogy a Nyugat-balkáni Zöld Központ ősszel újabb pályázati kiírást tesz majd közzé.

A Nyugat-balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a térségbe irányuló fejlesztéseket elsősorban az ottani környezetszennyezéssel, valamint a klímaváltozással indokolta. Örlős László kifejtette, hogy a nyugat-balkáni államok energiatermelése több mint 60 százalékban fosszilis energiahordozókra épül, hőerőműveik ugyanakkor a legszennyezőbbek Európában.
A térségben egyre jelentősebb a nyugati kezdeményezések és fejlesztési források szerepe, de az uniós csatlakozási folyamattal párhuzamosan a magyar vállalatok is jelentős szerephez juthatnak a Balkánra irányuló technológia- és tudásátadásban - mondta.

Örlős László hangsúlyozta, hogy a magyar támogatás a kutatások, állapotfelmérések és cselekvési tervek mellett kapacitásfejlesztő tevékenységeket, képzéseket, újabb projektek előkészítését is segíti, és számottevő gazdasági hatásokat eredményezhet.
A Nyugat-balkáni Zöld Központot az ITM hozta létre - olvasható a csütörtökön megjelent pályázati felhívásban.

A pályázat wbgc.hu honlapon érhető el. A 400 millió forintos keretösszeget költségvetési forrásból fedezik.
A kiírásra Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, szakmai egyesületek jelentkezhetnek március 27-éig. A pályázók 15 millió és 50 millió forint közötti összeget kaphatnak, a projekt összegének legalább 15 százalékát kell önerőből fedezniük. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismét több mint hárommillióval emelkedett és soha nem látott szintre, 6,6 millió fölé nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak következtében. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 15:34 ]
A koronavírus-járvány miatt a gazdaságban keletkező kár enyhítésére a szerb kormány 5,1 milliárd euró, vagyis mintegy 608 milliárd dinár értékű gazdaságélénkítő programot dolgozott ki. Ennek részleteit ismertette kedden délután Aleksandar Vučić szerb elnök távollétében Siniša Mali pénzügyminiszter. Mint mondta,...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 19:04 ]
Milan Prostran agrárközgazdász arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem találnak sürgős megoldást a piacok működésére, a mezőgazdasági termelőket csőd fenyegeti, ami egyébként teljesen felesleges, hiszen fogyasztó van, vagyis lenne. Prostran a Sputniknak nyilatkozva elmondta, a piacok bezárása óriási gondot jelent, ami...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban