Gazdaság
Melyek a világ legrégebbi vállalkozásai? Hát Szerbiáé?

Az elmúlt száz évben a vállalatok, cégek átlagos életkora 60 év volt, manapság jó, ha valamelyik megéri a 20 évet.

Egy brit üzleti portál feltérképezte a világ legrégibb cégeit. Nos, a legrégebbi folyamatosan működő vállalkozás nem egy-két évtizedes múlttal, sőt, nem is egy évszázadossal büszkélkedhet, hiszen az oszakai KongoGumi kis híján 1500 éve működik folyamatosan.

Európa legrégebbi, ma is működő vállalkozása a salzburgi Szent Péter apátság keretében működő St. Peter Stiftskulinarium, amely egyúttal a világ legrégebben üzemelő étterme is.

Szerbia területén a legnagyobb múlttal rendelkező üzem az apatini sörgyár, amelyet 1756-ban alapítottak.

Bosznia-Hercegovinában is egy sörgyár, mégpedig a szarajevói a legrégebb óta üzemelő vállalat, míg Horvátországban a legrégebbi a kraljevicai hajógyár, amely 1729 óta működik, írja a boszniai Klix portál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Ervin
2020. FEBRUÁR 26. [ 15:17 ]

A Pancsovai sörgyárat meg 1722-ben alapították, mindaddig üzemelt, amíg egy "szép" napon megvette a Heinecken multicég és bezáratta.


istván
2020. FEBRUÁR 24. [ 13:51 ]

Óbecsei, ... A mostani Szerbia területéről van szó, nem az akkoriról. Semmi utalás a cikkben arra, hogy az Szerbia területe volt 1756-ban. Megörökölte a sörgyárat a területtel... Tehát Szerbiáé. Ha azt írtad volna, hogy nem tudod, az akkori Szerbiában ismerték-e az ipari vas és acélgyártást, akkor rendben is lenne kételyed, mert nyilván nem. Viszont már sokkal régebben használták a kovácsolt vasat harci eszközök készítésére.


Óbecsei
2020. FEBRUÁR 24. [ 9:42 ]

Látom "istván" hiányzik a szerkesztői lábjegyzet, csak nem nekünk, hanem éppen neked. 1756-ban Szerbia török fennhatóság alatt volt. Az ipari fejlettsége nagyon megkérdőjelezhető. Ha szövegértő volnál láthatnád, hogy nem a szerbeket minősítem, hanem az akkori Szerbiát. Igazad van hiányzik az értelmezési útmutató. Neked.


istván
2020. FEBRUÁR 23. [ 15:24 ]

Óbecsei, ... javasoljátok Károllyal a Vajmának, hogy a cikk alá tegyenek értelmezési útmutatót, hogy ti is megértsétek. Már másodszor fordul elő, hogy játszátok az eszetek, -bölcselkedtek finoman szólva- a cikk szerzőjét támadva. Az ilyen szerbeket minősítő baromságod, hogy 1756-an ismerték-e már a vasat, nagyon minősít, jó ha tudod...


istván
2020. FEBRUÁR 23. [ 9:15 ]

Nagy Bata Károly, ... a hangsúly a legrégebben alapított, ma is működő vállalkozáson van. "Szerbia területén a legnagyobb múlttal rendelkező üzem az apatini sörgyár, amelyet 1756-ban alapítottak." Napjainkban amerikai-kanadai cég tulajdonában van. Én meg felteszem önnek a kérdést, mi célból vádaskodik, mi ellen lázad? Nem tudja értelmezni a szöveget, annyira túlfűtött a magyarkodásával? Vagy talán nem ismeri el Szerbia országhatárait? Magyar terület Apatin?


Óbecsei
2020. FEBRUÁR 23. [ 8:05 ]

Így igaz ez Károly. 1756 már létezett Szerbia, csak Belegrától délre, s nem ott volt Apatin. Az akkori Szerbiába nem tudom, hogy ismerték-e már a vasat.


Nagy Bata Károly
2020. FEBRUÁR 22. [ 20:21 ]

" Szerbiában. . . az apatini sörgyár, amelyet 1756-ban alapítottak." Ilyen hazugságot miért, mi célból írnak le?! Szerbiában, 1756-ban, Apatinban! - A hír igaz! - mondhatnánk. Csak nem Szerbiában, hanem magyar területen!


Nagy Bata Károly
2020. FEBRUÁR 22. [ 20:15 ]

". . . az apatini sörgyár, amelyet 1756-ban alapítottak." - A hír igaz! Csak nem Szerbiában, hanem Magyarország területén! Ilyen hazugságot nem illik állítani, hogy Szerbiában, 1756-ban!


Az Európai Unió 27 tagországának vezetői csütörtökön, éjszakába nyúló tanácskozásukon abban állapodtak meg, 15 napot biztosítanak az euróövezet pénzügyminisztereinek, hogy közös uniós szintű választ találjanak a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis megelőzésére - közölte Charles Michel, az Európai...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 6:03 ]
Márciusban a valaha regisztrált legnagyobb mértékű visszaesés következett be az euróövezet gazdasági teljesítményében a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének kedden közzétett eredménye alapján. Az euróövezeti kompozit...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 12:07 ]
Zoran Đorđević, a szerb kormány munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi minisztere felhívta a munkaadók figyelmét, hogy a rendkívüli állapot idején ne bocsájtsák el a munkásaikat, és bejelentette, hogy közzéteszik azoknak a listáját, akik törvénytelenül mondtak fel az alkalmazottaiknak. A miniszter...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 11:57 ]
Beolvasás folyamatban