Gazdaság
Duplájára nőhet a munkanélküliség az EU-ban

A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével, egyre többen foglalkoznak a gazdasági hatásokkal és a munkanélküliséggel. Az Egyesült Királyságban 35 ezer fölé emelkedett az új típusú tüdőgyulladás halálos áldozatainak a száma, viszont ennél huszonháromszor többen, 800 ezren veszítették el a munkájukat. A londoni kormány rugalmasságot kért a britektől.

- A kieső kelet-európai munkások helyett, most nekünk kell betakarítanunk a gyümölcsöket. ,,Brit szüret" néven egy weboldalt is indítottunk, ahol mindenki láthatja, hogy milyen idénymunkákra keresnek most dolgozókat - mondta George Eustice, környezetvédelmi miniszter.

A szigetországban 1996 óta nem volt olyan magas a munkanélküliség, mint most. Áprilisban 2,1 millió álláskeresőt tartottak nyilván.

A kincstári kancellár, Rishi Sunak arra figyelmeztetett: ha egy gazdaságélénkítő csomag nem változtat a helyzeten, az országnak eddig soha sem tapasztalt válsággal kell szembenéznie.

Egy EuroFound által készített felmérés szerint az uniós polgárok 28 százaléka veszítette el rövidebb, vagy hosszabb időre a megélhetését a járvány miatt. Év végéig pedig megduplázódhat a munkanélküliség az EU-ban, ez mintegy 60 millió embert jelent. Spanyolország is azzal számol, hogy minden 5. dolgozó marad állás nélkül.

A válság a vendéglátó szektort érinti a legérzékenyebben. Sok éttermen már a házhoz szállítás sem segít.

- Ha egyszerűen csak pénzügyi szempontból nézem, akkor a munkánk teljesen értelmetlen. Mégis az a legfontosabb, hogy megvédjük az üzletet és kitartsunk a járvány végéig. Lassan próbálunk újraindulni, hogy a vendégek mielőbb visszatérhessenek - magyarázta Guy Savoy, Michelin csillagos séf.

A sikeres visszatérés viszont egy hajszálon múlik. Azon, hogy a vállalkozások tartalékai kitartanak-e a járvány második, vagy harmadik hullámának végéig és azon is, hogy egy kormányzati mentőcsomag, vagy vakcina képes-e időben fordítani a válság menetén. (euronews.com)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban