Gazdaság
A Németországban, Ausztriában és Svájcban élő diaszpóra küldött legtöbb pénzt Szerbiába

Márciusban 214,6 millió euró érkezett Szerbiába a külföldön élőktől, ami 28 millió euróval (11,5 százalék) kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A csökkenés a koronavírus-járványnak tudható be, nyilatkozták a Tanjugnak a Szerb Nemzeti Bankban (NBS). Ezek az átutalások a külföldön dolgozók, a külföldi nyugdíjat és egyéb szociális juttatásokat megvalósítók részéről történtek, továbbá a magánszemélyeknek átutalt ajándék összegeket foglalják magukban.

Idén márciusban az egyes átutalások átlagösszege 900 euró körül alakult, míg az átutalások 90 százaléka euróban történt.

Ez év januárja és márciusa közötti időszakban az átutalások 665,5 millió eurót tettek ki, ami 72 millió euróval (9,8 százalék) kevesebb az előző év azonos időszakához mérten.

Az összeg legnagyobb része azokból az országokból érkezett, ahol a szerbiai diaszpóra él, mindenek előtt Németországból, Svájcból, Ausztriából és Franciaországból.

A 10 ország, ahonnan a legtöbb pénz érkezett az év első negyedében: Németország 191,1 millió euróval (28,7 %), Svájc 87,1 millió euróval (13,1 %), Ausztria 47,5 és Franciaország 46,5 millió euróval, továbbá az Egyesült Államok 43,8 millió euróval. Őket követi Horvátország, ahonnan 36,2 millió, Olaszország, ahonnan 13,7 millió euró érkezett, majd az Orosz Föderáció 12,8 és Svádország 10,9 millió euróval, míg a tizedik helyen Szlovénia áll, ahonnan 13,1 millió eurót utaltak át Szerbiába.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban