Gazdaság
A szerbiai hitelesek 94 százaléka kérte a hitelmoratóriumot

A szerbiai hitelesek 94 százaléka élt a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével, jelentette ki ma Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára.

A rendkívüli állapot kihirdetésével három hónapos hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be, ami július 1-jén jár le.

A moratóriumra a hitellel rendelkező polgárok 94 százaléka, a vállalkozóknak pedig körülbelül a 93 százaléka jelentkezett. A nagyvállalkozók fizették a részleteket, ugyanis vannak tartalékaik, mondta Vasić az RTS-nek.

„A polgárok pszichológiai szempontok okán a leállást választották, mert nem tudták, mi fog történni. Most már biztosabb, mi történik, így természetes, hogy folytatják a törlesztést” – magyarázta Vasić.

A lakáshitelek esetében a polgárok többsége azt választotta, hogy folytatja a fizetést. Akik nem, azoknak meg kell állapodniuk a bankkal, s egy-két napon belül a folyamat folytatódik, mondta Vasić.

A moratórium letelte után Vasić nem számít különösebb gondokra, kivéve az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén, azt érintette ugyanis leginkább a válság.

Elmondása szerint nagy az érdeklődés az állami hitelek iránt.

„Körülbelül 4600 ügyfél jelentkezett, ami a mikro- és kisvállalkozók körülbelül 89 százaléka, a középvállalkozóknak pedig körülbelül 11 százaléka” – mondta a főtitkár.

A várakozások szerint az elkövetkező 7-10 napban fizetik ki a vállalkozóknak az első összeget. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban