Gazdaság
Uniós biztos: Az európai szemeszter útmutatást ad a nemzeti kormányoknak a gazdasági helyreállítási terveikhez
Betűméret:             

Az európai szemeszter útmutatást ad a nemzeti kormányok számára a gazdasági helyreállítási terveikhez és a reformokhoz, amelyeknek például a zöld és a digitális átmenetre kellene összpontosítaniuk - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az uniós parlament gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó szakbizottságának ülésén.

Hozzátette, hogy a szemeszter tavaszi országspecifikus ajánlásai a legsürgetőbb feladatokra helyezik a hangsúlyt, végrehajtásuk most fontosabb, mint valaha. Felhívta a figyelmet azonban, hogy további olyan összehangolt ambiciózus stratégiákra is szükség van, mint az Európai Bizottság szerdán bemutatott helyreállítási alapja, mivel az uniós tagállamokban különböző lesz a járvány utáni fellendülés szintje. A biztos rámutatott arra is, hogy a helyreállítási tervről sürgősen meg kell állapodni az uniós intézményekben, mivel a forrásoknak mielőbb el kell jutniuk a kedvezményezett országokba. Kiemelte ugyanakkor, hogy a válság megszűnése után a tagállamoknak vissza kell térniük a felelős költségvetési politikához.

Győri Enikő, a Fidesz képviselője felszólalásában azt mondta, hogy az európai szemeszter a mostani válság idején is a tagállami gazdaságpolitikák koordinációjának egyik fontos eszköze. Hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben elsősorban a rövid távú megoldásokra, a vállalatok és munkahelyek megmentésére kell összpontosítani, de nem szabad elfeledkezni a digitális és környezetbarát átállásról, valamint a tagállamok fejlettségi szintjei közötti szakadék felszámolásáról sem.

A képviselő a válságkezelés kapcsán rámutatott arra, hogy a gazdaság megmentésének az államháztartási hiány és az államadósság növekedése az ára. Óva intett viszont a felelőtlen adósságfelhalmozástól, mivel véleménye szerint "a bizottság által javasolt helyreállítási eszköz költségét a mostani tervek alapján gyermekeink, de még unokáink is törlesztenék".

Hangsúlyozta továbbá, hogy az európai szemeszter fontos gazdasági eszköz, így nem szabad hagyni, hogy rossz kezekben politikai fegyverré váljon, a bizottság részéről azonban óriási a nyomás az eszköz eredeti rendeltetési körének kiszélesítésére.

"Fontos, hogy a problémákat a szerződésekben rögzített szinteken orvosoljuk, ilyen a munkanélküliség és a minimálbér kérdése is, ezek tagállami hatáskörbe tartoznak, ne rendelkezzünk róluk EU-s szinten" - mondta.

Dobrev Klára, a DK politikusa szerint a járvány azt bizonyította, hogy erősebb unióra van szükség nemcsak gazdasági-monetáris, hanem sokkal kiterjedtebb, akár szociális vagy egészségügyi értelemben is.

"Olyan EU-ra van szükség, amely képes szembenézni a válsággal és fellépni a tagállamokban meglévő egyenlőtlenségek ellen" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, hogy a környezetvédelmi és szociális szempontoknak ugyanolyan jogosultságuk van, mint a gazdaságpolitikaiaknak, így szerepelniük kell az európai szemeszterben. Szerinte nagy problémát jelent, hogy az országspecifikus ajánlások végrehajtásának mértéke még mindig 50 százalék alatt van a tagállamokban. A képviselő felkérte a bizottságot, hogy kellőképpen vizsgálja ki, miért ilyen alacsony a végrehajtási ráta, továbbá készítsen elő egy cselekvési tervet a végrehajtási hatékonyság növelésére. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban