Gazdaság
Lejárt a türelmi idő: A bankok értesítik ügyfeleiket, hogy mikor kell folytatniuk a hiteltörlesztést

Szerbiában egyes bankok megkezdték az értesítések kiküldését az ügyfeleknek, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy lejárt a türelmi idő, és hamarosan számíthatnak arra, hogy törleszteniük kell a hitelük részletét.

Hogy a megfizettetés pontosan mikor kezdődik, az a hitelrészlettől, illetve annak korábbi esedékességi dátumától függ. Ha a hiteltörlesztést első alkalommal március 25-én halasztották el, akkor a második halasztás április 25-én, a harmadik pedig május 25-én volt, így a megfizettetés felfüggesztésének eltörlésével várhatóan június 25-én fizettetik meg a hitel törlesztő részletét.

Vannak olyan esetek is, amelyekben az ügyfelek március végéig fogadták el a moratóriumot, a hitel részletét pedig leállították április és május 10-én, így a leállítás június 10-én is megtörténik, és a bank csak ezután küld majd értesítést, a hitelt pedig július 10-én kell majd törleszteniük a polgároknak.

A moratórium, vagyis a türelmi idő 90 nap.

Mit mondanak a Szerb Nemzeti Bankban?

A hitelek törlesztésében történt fennakadást és a moratóriumot is a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését szolgáló ideiglenes intézkedésekkel szabályozzák, amelyek június elseje után is folytatódnak, vagyis addig, amíg le nem telik a 90 napos határidő, ennek pontos dátuma azonban nem egyezik meg minden esetben, közölte a Szerb Nemzeti Bank (NBS).

A bankok és a hitelezők kötelesek voltak három napon belül tájékoztatni a moratórium ajánlatáról az ügyfeleket, akiknek pedig tíz nap állt rendelkezésükre, hogy elutasítsák ezt az ajánlatot. Ha ezt nem tették meg, az ajánlatot automatikusan elfogadottnak minősítették. (SrbijaDanas, Telegraf)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:40 ]
Miután áprilisban 29 százalékos évközi csökkenést tapasztaltak az export terén, májusban is folytatódott a lesújtó tendencia, mivel a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 25,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az import is drámaian csökkent, áprilisban 27, májusban pedig 28...
2020. JÚLIUS 6.
[ 12:55 ]
Beolvasás folyamatban