Gazdaság
Mire elég 25 millió forint a mai magyar ingatlanpiacon?

25 millió forintért a magyar ingatlanpiacon vehetünk csupán egy minigarzont, de akár egy 100 négyzetméter feletti házat is, ebből is látszik, hogy mennyire fontos tényezőt játszik a földrajzi fekvés.

A 20 négyzetméteres belvárosi lakástól a 200 négyzetméteres salgótarjáni házig is terjedhet a skála. Cikkünkben az Ingatlannet.hu segítségével jó néhány megyeszékhelyet bevontunk a vizsgálatba, hogy kiderüljön mit is kaphatnánk a pénzünkért.

Mennyit ér 25 millió forint?

25 millió forintos keretünket vizsgálva megtudhattuk, hogy a fővárosban inkább kisebb alapterületű ingatlanokat találhatunk ezért az összegért, melyek inkább az egyedülállóknak és fiatal pároknak lehetnek a leginkább megfelelőek. A gyermekes családoknak ebben az árkategóriában a nagyobb térigény miatt a megfelelő méretű ingatlanok inkább csak vidéken érhetőek el.

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb vizsgált megyeszékhelyen a családi házak átlagára a legalacsonyabb, így ha nagyobb ingatlanra vágyunk érdemes lehet inkább ezeket az ingatlantípusokat keresni.

A fővárosban uralkodó ingatlanárakat a kerületek is befolyásolják, ennek következtében a legdrágább kerületekben ez az összeg maximum a minigarzonokra elég, a külső kerületekben viszont már nem lehetetlen ennyiért 50 négyzetméteres lakást találni. Budapesten minden bizonnyal a téglalakások a legdrágábbak, hiszen a májusi hónapban az átlagáruk meghaladta a 800 ezer Ft/m2-t is.

A fővárosi árakkal szemben Salgótarjánban találhatunk eladó házakat csupán 124 ezer forintos négyzetméteráron is, így ott akár 200 m2 alapterületnél nagyobb családi házakat is találhatunk 25 millió forintért.

Győrben és Debrecenben körülbelül 45-50 négyzetméteres téglalakást tudnánk ekkora összegből vásárolni, ha panellakást szeretnénk, akár 58-70 négyzetméter alapterületű lakásra is elég lehet. Családi házak terén pedig még nagyobb épületeket is találhatunk, ennél a típusnál 70-től akár 100 négyzetméterig is nézelődhetünk.

Békéscsabán és Szolnokon még 100 négyzetméter felett is találhatunk családi házat 25 millió forintért, sőt Szolnokon akár a 200 négyzetmétert is elérheti ennyi forintért az alapterület. A lakások tekintetében Békéscsabán egy 50 négyzetméteres alapterületű ingatlan akár 10-13 millió forintért is megvásárolható. Szolnokon ez az összeg pedig 13-16 millió forint körül mozog.

Szegeden minden bizonnyal a téglalakások a legdrágábbak, ott általában 45 és 65 négyzetméter között válogathatunk 25 millió forintért. A családi házak terén ennyi pénzért 65-100 négyzetméteres alapterületű ingatlant is találhatunk.

A járványhelyzet hatására viszont csökkent a kereslet

Az MNB júniusi lakáspiaci jelentéséből kiderült, hogy 2020 első negyedévében a koronavírus-járvány elterjedése, majd az azt követő március végi korlátozó intézkedések a piaci aktivitás hirtelen és drasztikus visszaesését eredményezték. Ennek köszönhetően márciusban országosan 29, Budapesten pedig 38 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Áprilisban pedig még nagyobb visszaesés szemtanúi lehettünk, hiszen ekkor éves összevetésben 58 és 70 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, ugyanis míg az európai cégek 56 százaléka számít egy éven belül recesszióra, a magyar vállalatoknak csak 50 százaléka véli úgy, hogy 2020-ban csökkenhet az ország GDP-je, 45 százalékuk pedig nem idén hanem csak később számít visszaesésre - derül ki az Intrum...
2020. JÚLIUS 8.
[ 18:18 ]
Csereutazást ajánlanak fel azoknak az utasoknak, akiknek július 6-a és 15-e között, illetve abban az időszakban volt lefoglalt utazásuk Görögországba, amikor a görög kormány megtiltotta a szerbiai polgárok belépését az országba, mivel többségében előre befizetett utazásról van szó, közölte ma a Tanjuggal Aleksandar...
2020. JÚLIUS 7.
[ 18:55 ]
Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban