Gazdaság
Mi a teendő a hiteltörlesztési moratórium lejárta után?

A szerbiai bankok az elmúlt héten értesítették ügyfeleiket, hogy június 30-ával lejár a három hónapos hiteltörlesztési moratórium, amelyet a bankok a jegybank kezdeményezésére hoztak a koronajárvány idején.

A bankok azoknak, akik a hiteltörlesztési türelmi időt választották, a napokban megküldik az új ütemtervet, a megállapított kamat felszámolásával. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek változó kamatlábú hitelük van, a bank új kölcsön-visszafizetési tervet küld az Euribor vagy a Belibor egyeztetett értékeinek változásával összhangban.

A moratórium lejártát követően az ügyfél kifejezett kérésére alternatív törlesztési modelleket is alkalmazhat a bank: pl. a moratórium időtartamától kezdve mindhárom esedékes részletet egyszerre megfizeti (tőke plusz a megállapított rendes kamat), és a hitel futamidejét nem hosszabbítja meg, vagy az ügyfél csak a megbeszélt (rendes) kamatot fizeti, amely a moratórium időtartamára vonatkozik, amely esetben a visszafizetési időszak három hónappal meghosszabbodik. Esetleges késés esetén a bankok a szokásos büntetőkamatot számítják fel.

A moratórium időszakát követően a feleknek folytatniuk kell a hitelrészletek törlesztését a megszokott menetrend szerint, azzal, hogy a bankok ígérete szerint, abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem működne, minden egyes esetet külön fognak elbírálni.

Amennyiben az ügyfél nem tudja továbbra sem törleszteni a hitelét, a hitel-átütemezés, amely magában foglalja például a hitel-visszafizetési időszak további meghosszabbítását is, az egyik lehetséges megoldás lehet, mondják a bankok, hozzátéve, az ügyfeleknek mindenképpen időben kell tájékoztatniuk bankjukat az ilyen esetekben. (B92)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A másodosztályú sárgabarack ára ebben az évben négyszerese a tavalyi első osztályú sárgabarackénak. Annak ellenére, hogy a tavaszi jégeső súlyosan megrongálta a gyümölcsösöket, a sárgabarack elérte a 100 dináros kilogrammonkénti árat. Egy termelő elmondása szerint idén mintegy hatszor kevesebbet dolgozott a...
2021. JÚLIUS 17.
[ 11:56 ]
A hivatalos középárfolyam szerint július 19-én, hétfőn 117,5580 dinár lesz egy euró - jelentette be a Szerb Nemzeti Bank. Ez lesz a dinár legmagasabb értéke az euróval szemben az idei évben. A mai hivatalos középárfolyamon 117,5611 dinárért kaphatunk egy eurót. Az euró-dinár árfolyam továbbra sem változik, ugyanaz...
2021. JÚLIUS 17.
[ 10:20 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma közölte, hogy Szerbia az év első felében, vagyis az első hat hónapban 1,72 milliárd közvetlen külföldi beruházást vonzott be az országba. Elmondása szerint ez 19 százalékkal több, mint tavaly. „Úgy hiszem, hogy ez a trend az év hátralévő részében is folytatódik majd”, mondta...
2021. JÚLIUS 14.
[ 15:43 ]
Beolvasás folyamatban