Gazdaság
Mi a teendő a hiteltörlesztési moratórium lejárta után?

A szerbiai bankok az elmúlt héten értesítették ügyfeleiket, hogy június 30-ával lejár a három hónapos hiteltörlesztési moratórium, amelyet a bankok a jegybank kezdeményezésére hoztak a koronajárvány idején.

A bankok azoknak, akik a hiteltörlesztési türelmi időt választották, a napokban megküldik az új ütemtervet, a megállapított kamat felszámolásával. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek változó kamatlábú hitelük van, a bank új kölcsön-visszafizetési tervet küld az Euribor vagy a Belibor egyeztetett értékeinek változásával összhangban.

A moratórium lejártát követően az ügyfél kifejezett kérésére alternatív törlesztési modelleket is alkalmazhat a bank: pl. a moratórium időtartamától kezdve mindhárom esedékes részletet egyszerre megfizeti (tőke plusz a megállapított rendes kamat), és a hitel futamidejét nem hosszabbítja meg, vagy az ügyfél csak a megbeszélt (rendes) kamatot fizeti, amely a moratórium időtartamára vonatkozik, amely esetben a visszafizetési időszak három hónappal meghosszabbodik. Esetleges késés esetén a bankok a szokásos büntetőkamatot számítják fel.

A moratórium időszakát követően a feleknek folytatniuk kell a hitelrészletek törlesztését a megszokott menetrend szerint, azzal, hogy a bankok ígérete szerint, abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem működne, minden egyes esetet külön fognak elbírálni.

Amennyiben az ügyfél nem tudja továbbra sem törleszteni a hitelét, a hitel-átütemezés, amely magában foglalja például a hitel-visszafizetési időszak további meghosszabbítását is, az egyik lehetséges megoldás lehet, mondják a bankok, hozzátéve, az ügyfeleknek mindenképpen időben kell tájékoztatniuk bankjukat az ilyen esetekben. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Májusban az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,6 százalékkal csökkent a termelés. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt - erősítette meg kedden második...
2020. JÚLIUS 14.
[ 10:08 ]
A német vállalatoknak kicsivel több mint a fele állandósítani tervezi a járványvédelmi karantén során bevezetett otthoni munkavégzést a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján. Az ifo a különböző iparágakban végzett rendszeres felméréseinek elemzésével, valamint a Linkedin által végzett hasonló...
2020. JÚLIUS 13.
[ 14:19 ]
Bár a Tesla még mindig szinte egyeduralkodónak számít az USA-ban az elektromos autók piacán, szép lassan egyre erősebb versenytársak kezdenek megjelenni a szektorban. A Nikoláról egyre többet lehet hallani, de mások is igyekeznek megdönteni Elon Musk cégének egyeduralmát. Ha egyetlen vállalat uralja egy termék piacának 80...
2020. JÚLIUS 13.
[ 12:05 ]
Beolvasás folyamatban