Gazdaság
Ma fizetik ki az utolsó minimálbért, ősztől elbocsátásoktól tartanak Szerbiában

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben.

Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak.

A koronavírus okozta válság kezdete óta az állam közvetlen támogatások és az adókötelezettség felszabadítása által 278,64 milliárd dinár értékben nyújtott segítséget a vállalatoknak és a polgároknak, vagyis 2,3 milliárd eurót fordított ezekre a célokra, közölte korábban a pénzügyminisztérium.

Nyilvánosan csak néhány napja mondták ki, hogy az állam nem tud több könnyítést adni a vállalatoknak, így a gazdasági szubejtumok a vártnál sokkal nehezebb őszre számíthatnak.

„Azok, akik megkapták a minimálbért, őszig meg kell, hogy tartsák a foglalkoztatottjaikat, de ezek után nagy mértékű elbocsátások lesznek. A júliusi hónaptól sokkal problematikusabb lesz a szeptember, az október és a november, illetve az év vége, mert akkor fogunk szembesülni a válság valódi következményeivel”, értékelte Zoran Drakulić, a Privrednik gazdasági klub elnöke a Blicnek, majd hozzátette: biztos, hogy két-három évre lesz szükség ahhoz, hogy talpra álljunk.

A gazdasági elemzők szerint nagy mértékű elbocsátásokra lehet számítani mindenekelőtt azokon a szakterületeken, amelyek tartós fogyasztási cikkeket, tőketermékeket állítanak elő, vagy olyan nem egzisztenciális szolgáltatásokkal foglalkoznak, mint amilyen a turizmus.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint májusban több mint 3.000 polgár jelentkezett be a szolgálat nyilvántartásába. Március 16-ától, a rendkívüli állapot bevezetésétől június végéig pedig 10.800-zal nőtt a munkaközvetítőnél bejelentkezett polgárok száma. (Tanjug, Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mire számítanak a német munkaadók? - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:53 ]
Az állam holnap fizeti ki a minimálbér 60 százalékát, vagyis mintegy 18 ezer dinárt foglalkoztatottanként 235.372 vállalatnak, amelyekben összesen 1.016.535 munkás dolgozik. Az államkasszából 18,4 milliárd dinárt fordítanak erre a célra. Az egyik legnagyobb változás az első intézkedéscsomaghoz viszonyítva az, hogy a...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:41 ]
Szerbiában a vállalatok 85 százaléka ellenzi, hogy a jövő évben megemeljék a minimálbért, míg csupán 15 százalékuk hajlandó beleegyezni az emelésbe azzal, ha jelentős mértékben csökkentik a vállalatok ügyviteli költségeit, derült ki a Szerbiai Munkaadók Uniója felméréséből, amelyet ma közöltek. A gazdaság ilyen...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 15:40 ]
Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken - hívja fel a figyelmet a MediaMarkt, melynek egy korábbi reprezentatív kutatása szerint egy háztartási nagygép...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 19:30 ]
Beolvasás folyamatban