Gazdaság
IMF: A II. világháború után volt utoljára ilyen magas az országok adóssága

Történelmi szintű eladósodás vár idén a legtöbb fejlett és feltörekvő államra, előreláthatólag még második világháború utáni adóssági szintet is megfogja haladni a globális államadósság mérete, derül ki az IMF közgazdászainak elemzéséből. A fejlett államok közel négyszer nagyobb mértékben adósodnak el, mint a feltörekvők.

A globális termelés hirtelen visszaesése miatt eddig már legalább 11 ezer milliárd dollárnyi állami mentőcsomagot jelentettek be az IMF összesítése szerint. A globális államadósság elfogja érni a történelem során a legmagasabb szintet, a második világháború utáni adóssági szintet is meghaladva: több mint 100 százaléka lesz a globális GDP-nek – írják az IMF közgazdászai Vitor Gaspar és Gita Gopinath.

A költségvetési hiány várhatóan több mint ötszörösére növekszik a fejlett gazdaságokban és több mint kétszeresére a feltörekvő piacgazdaságokban.

Az elemzők kiemelik azt is, hogy a fejlett országokban 26, míg a feltörekvőknél 7 százalékponttal lesz magasabb az adósságszint emelkedése.

Az államadósság várhatóan 2021-ben stabilizálódik (kivéve az Egyesült Államokban és Kínában), amelyet ösztönöznek az alacsony kamatlábak és a gazdasági aktivitás feltételezett erőteljes fellendülése.

A prioritásnak továbbra is a közegészségügynek kell lennie, vélik az IMF szakértői. Az egészségügyi kockázatokat mérséklő intézkedések jelentősen hozzájárulnak a bizalom helyreállításához, elősegítve ezáltal a gazdasági tevékenységet és a foglalkoztatást, csökkentve így az államháztartás terheit. A fiskális politikai intézkedéseknek meg kell maradnia támogatónak és rugalmasnak, mindaddig, amíg biztonságosan és tartósan nem léptünk ki a válságból.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a válságnak egyfajta szerkezetátalakító hatása lesz.

A válság miatt megszűnt munkahelyek jelentős része valószínűleg már nem visszaállítható, ezzel párhuzamosan a digitális szolgáltatások szerepe egyre inkább felértékelődik.

(novekedes.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Fischer Automotive Systems német vállalat megnyitotta üzemét Jagodinában, ahol magas kategóriájú autókhoz gyártanak alkatrészeket és tartozékokat. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a vállalat képviselőivel együtt vágta át a szalagot, ezzel pedig a gyár hivatalosan is megkezdte...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:59 ]
Az Adóhivatal arra emlékeztet mindenkit, akinek jogában állt elhalasztani az adótartozás befizetését, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében meghozott rendelet szerint, ma jár le az ötödik részlet törlesztésének határideje. Azok a vállalatok, amelyek nem törlesztik tartozásukat a...
2021. JÚNIUS 10.
[ 8:44 ]
A Világbank megtartotta a szerbiai gazdaságra vonatkozó korábbi előrejelzését, miszerint 2021-ben 5 százalékos lesz a növekedés, derült ki a Globális gazdasági kilátások új, júniusi jelentéséből. A nemzetközi pénzintézmény áprilisban 1,9 százalékponttal emelte meg a szerbiai gazdaság 2021-re vonatkozó...
2021. JÚNIUS 9.
[ 10:54 ]
Beolvasás folyamatban