Gazdaság
IMF: A II. világháború után volt utoljára ilyen magas az országok adóssága

Történelmi szintű eladósodás vár idén a legtöbb fejlett és feltörekvő államra, előreláthatólag még második világháború utáni adóssági szintet is megfogja haladni a globális államadósság mérete, derül ki az IMF közgazdászainak elemzéséből. A fejlett államok közel négyszer nagyobb mértékben adósodnak el, mint a feltörekvők.

A globális termelés hirtelen visszaesése miatt eddig már legalább 11 ezer milliárd dollárnyi állami mentőcsomagot jelentettek be az IMF összesítése szerint. A globális államadósság elfogja érni a történelem során a legmagasabb szintet, a második világháború utáni adóssági szintet is meghaladva: több mint 100 százaléka lesz a globális GDP-nek – írják az IMF közgazdászai Vitor Gaspar és Gita Gopinath.

A költségvetési hiány várhatóan több mint ötszörösére növekszik a fejlett gazdaságokban és több mint kétszeresére a feltörekvő piacgazdaságokban.

Az elemzők kiemelik azt is, hogy a fejlett országokban 26, míg a feltörekvőknél 7 százalékponttal lesz magasabb az adósságszint emelkedése.

Az államadósság várhatóan 2021-ben stabilizálódik (kivéve az Egyesült Államokban és Kínában), amelyet ösztönöznek az alacsony kamatlábak és a gazdasági aktivitás feltételezett erőteljes fellendülése.

A prioritásnak továbbra is a közegészségügynek kell lennie, vélik az IMF szakértői. Az egészségügyi kockázatokat mérséklő intézkedések jelentősen hozzájárulnak a bizalom helyreállításához, elősegítve ezáltal a gazdasági tevékenységet és a foglalkoztatást, csökkentve így az államháztartás terheit. A fiskális politikai intézkedéseknek meg kell maradnia támogatónak és rugalmasnak, mindaddig, amíg biztonságosan és tartósan nem léptünk ki a válságból.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a válságnak egyfajta szerkezetátalakító hatása lesz.

A válság miatt megszűnt munkahelyek jelentős része valószínűleg már nem visszaállítható, ezzel párhuzamosan a digitális szolgáltatások szerepe egyre inkább felértékelődik.

(novekedes.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mire számítanak a német munkaadók? - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:53 ]
A szerbiai polgárok még ma jelezhetik bankjuknak, ha nem szeretnének élni a hitelmoratórium lehetőségével, vagyis a rendes ütemben szeretnék folytatni a törlesztőrészletek fizetését, írja a Tanjug. A szerbiai bankok kötelesek voltak honlapjukon közzétenni a hiteltörlesztés szüneteltetéséről szóló értesítést az...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:07 ]
A koronavírus számos változást hozott, többek között az internetes vásárlás is népszerűbb lett. A karantén ideje alatt, ha akartunk, ha nem, kénytelenek voltunk online vásárolni, ami sok kérdést is felvetett. Nőtt a panaszok száma, de a termékvisszaküldéseké is. Mit kell tudnunk vásárlókként, mik a jogaink és...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 11:28 ]
Manapság sok egyetemista kivár és addig nem köt lakásbérleti szerződést, amíg ki nem derül, milyen formában folytatódik szeptembertől az oktatás a felsőoktatási intézményekben. Az ingatlanpiac mellett minden bizonnyal az albérletpiacra is hatással volt járványhelyzet. Az idén induló szeptemberi felsőoktatási...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 12:25 ]
Beolvasás folyamatban