Gazdaság
Hét dinárral drágult az üzemanyag Szerbiában

Szerbiában megdrágult az üzemanyag, az előző hónaphoz viszonyítva ugyanis 7 dinárral kell többet fizetni annak literjéért.

Gazdasági szakértők szerint az elkövetkező időszakban akár tovább is növekedhet az üzemanyag ára.

Júniusban a sofőrök literenként mintegy 123 dinárt fizettek a benzin és 132 dinárt a dízel üzemanyagért. Ma már a töltőállomásokon megközelítőleg 130 dinárba kerül a benzin és 139 dinárba a dízel. Annyi bizonyos, hogy az üzemanyagok hordónkénti ára helyreállt a márciusi és áprilisi időszakhoz viszonyítva, amikor a negatív tartományban mozgott az ára.

Szerbiában az üzemanyag árára további kihatással volt az is, hogy nemrég megnövelték a jövedéki adót.

Míg a régió országaiban állami szinten határozzák meg az üzemanyag árát, addig Szerbiában azt szabadon alakítják, így eltérés mutatkozik nem csak az egyes olajipari vállalatok között, hanem ugyanazon vállalat különböző töltőállomásain is.

Tomislav Mićović, az olajipari vállalatok társulásának főtitkára két hete jelentette be az áremelést.

„Magasabb lesz az üzemanyag piaci forgalmazásának költsége az olajipari vállalatok számára, de hogy a vállalatok milyen mértékben emelik meg a nagy- és kiskereskedelmi árakat, azt mindenki maga határozza meg a piacon”, közölte Mićović.

Nebojša Atanacković, az egyik olajipari vállalat társtulajdonosa szerint jelenleg nem volt indokolt az áremelés.

„Függetlenül attól, hogy hogyan alakul a nyers kőolaj ára a tőzsdén, a mi áraink nem követik azt teljes mértékben, a viszonylag magas jövedéki adó miatt. Vagyis a nyers kőolaj ára csak negyed részben hat ki az üzemanyag végső árára”, magyarázta Atanacković. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mire számítanak a német munkaadók? - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:53 ]
A szerbiai polgárok még ma jelezhetik bankjuknak, ha nem szeretnének élni a hitelmoratórium lehetőségével, vagyis a rendes ütemben szeretnék folytatni a törlesztőrészletek fizetését, írja a Tanjug. A szerbiai bankok kötelesek voltak honlapjukon közzétenni a hiteltörlesztés szüneteltetéséről szóló értesítést az...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:07 ]
A koronavírus számos változást hozott, többek között az internetes vásárlás is népszerűbb lett. A karantén ideje alatt, ha akartunk, ha nem, kénytelenek voltunk online vásárolni, ami sok kérdést is felvetett. Nőtt a panaszok száma, de a termékvisszaküldéseké is. Mit kell tudnunk vásárlókként, mik a jogaink és...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 11:28 ]
Manapság sok egyetemista kivár és addig nem köt lakásbérleti szerződést, amíg ki nem derül, milyen formában folytatódik szeptembertől az oktatás a felsőoktatási intézményekben. Az ingatlanpiac mellett minden bizonnyal az albérletpiacra is hatással volt járványhelyzet. Az idén induló szeptemberi felsőoktatási...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 12:25 ]
Beolvasás folyamatban