Gazdaság
Az első fizetésem: Új munkahelyteremtő program Szerbiában, jelentkezés augusztusban, munkahely októberben

Augusztus derekán kezdődik a munkaadók és a fiatal álláskeresők jelentkezése az „Első fizetésem” programra. A részben az állam által finanszírozott fizetésű munkahelyek októberben lesznek elérhetőek, nyilatkozta Siniša Mali pénzügyminiszter a Tanjugnak.

A terv szerint az állam 10.000 fiatal számára kilenc hónapon keresztül havonta 20.000 dinárral támogatja a fizetést, ha középiskolai végzettségük van és 24.000 dinárral, ha egyetemi oklevelet szereztek.

„Ez az igazi módja annak, hogy az állam segítsen és átvegye a fiatalok első fizetésének támogatását. Hogy első fizetésükhöz, első munkahelyükhöz jussanak. Ily módon serkentjük a foglalkoztatásukat és csökkentjük a munkanélküliséget a fiatalok körében”, mondta egyebek között Mali.

Amíg nyitva lesz a pályázat, a cégek bejelenthetik munkaerő-szükségletüket, ugyanakkor pedig az egyetemi hallgatók és a középiskolát végzettek is jelentkezni fognak – így alakítják ki a listát a program keretében, amelyre csak az idén kétmilliárd dinárt fordít a kormány.

„Ez nem kis összeg, de a megfelelő helyre megy, hogy első fizetésükhöz segítsük a fiatalokat, akik a válság körülményeiben bizonytalannak érzik a jövőjüket”, mondta a pénzügyminiszter.

Abból indulnak ki, hogy az első kilenc hónap után a fiatalok ugyanabban a cégben maradnak, vagy a szerzett tapasztalatukkal könnyebben találnak másik munkát.

Az ily módon foglalkoztatott fiatalok fizetésének további részét a munkaadó biztosítja.

„A két támogatási intézkedéscsomag a gazdaság védelmét szolgálja, az Első fizetésem program pedig a fiatalok foglalkozatását hivatott serkenteni”, mondta Mali. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2020. JÚLIUS 31. [ 20:57 ]

Nem tudom, hogy ki mit mond az „Első fizetésem” programra, de ha én fiatalabb lennék legalább 50 évvel, azt mondanám, hogy mehetek ti a bús valahova. Holnap már itt sem vagyok.


Mire számítanak a német munkaadók? - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:53 ]
Az állam holnap fizeti ki a minimálbér 60 százalékát, vagyis mintegy 18 ezer dinárt foglalkoztatottanként 235.372 vállalatnak, amelyekben összesen 1.016.535 munkás dolgozik. Az államkasszából 18,4 milliárd dinárt fordítanak erre a célra. Az egyik legnagyobb változás az első intézkedéscsomaghoz viszonyítva az, hogy a...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:41 ]
Szerbiában a vállalatok 85 százaléka ellenzi, hogy a jövő évben megemeljék a minimálbért, míg csupán 15 százalékuk hajlandó beleegyezni az emelésbe azzal, ha jelentős mértékben csökkentik a vállalatok ügyviteli költségeit, derült ki a Szerbiai Munkaadók Uniója felméréséből, amelyet ma közöltek. A gazdaság ilyen...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 15:40 ]
Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken - hívja fel a figyelmet a MediaMarkt, melynek egy korábbi reprezentatív kutatása szerint egy háztartási nagygép...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 19:30 ]
Beolvasás folyamatban