Gazdaság
Munkaadók uniója: A vállalatok csupán 15 százaléka lenne hajlandó megemelni a minimálbért

Szerbiában a vállalatok 85 százaléka ellenzi, hogy a jövő évben megemeljék a minimálbért, míg csupán 15 százalékuk hajlandó beleegyezni az emelésbe azzal, ha jelentős mértékben csökkentik a vállalatok ügyviteli költségeit, derült ki a Szerbiai Munkaadók Uniója felméréséből, amelyet ma közöltek.

A gazdaság ilyen jellegű hozzáállása nagy mértékben eltér a tavalyitól, amikor a megkérdezettek 46 százaléka elfogadhatónak tartotta a minimálbér összegének emelését, derült ki a felmérésből.

A munkaadók uniója szerint ezt a hatalmas eltérést az ügyvitel megromlott feltételei okozták, amelyet a koronavírus-járvány váltott ki.

A munkaadók szerint a megoldás az lenne, ha csökkentenék az ügyviteli kiadásokat, vagyis ha arányosan csökkentenék az adókat és járulékokat, ha megnövelnék a bérek nem adóköteles részét, ugyanakkor csökkentenék a fiskális és parafiskális illetékeket.

Ilyen módon fenntartható lenne a bérek emelése a magánszektorban, amely nem a vállalatokat terhelné és a versenyképességüket sem csökkentené.

A költségvetésben a bevételek rövidtávú csökkenését a nagyobb fogyasztással pótolhatnák, valamint stabilizálódna a válság, növekedne a foglalkoztatás, valamint a vállalatok és vállalkozások száma is.

A munkaadók uniója felmérésében 133 gazdasági szubjektum képviselője vett részt, amelyek összesen 16.134 személyt foglalkoztatnak, valamint három vállalkozói egyesület, amely összesen 1.935 munkaadót ölel fel, több mint 5.800 foglalkoztatottal.

A Szerbiai Munkaadók Uniója minden év júliusában konzultál és felméri a munkáltatók álláspontját azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogyan vélekednek a vállalatok a minimálbér összegéről Szerbiában.

A szerb kormány és a szakszervezetek képviselőivel augusztus folyamán kezdik meg a tárgyalásokat, szeptemberben pedig a szociális-gazdasági tanács keretében vitatják meg minimálbér összegét a 2021-es évre. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus okozta válság nem hatott ki túlzottan a szerbiai mezőgazdaságra és nem voltak nagyobb problémák sem, közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette: ami az élelmet, vagyis a gabonát, a zöldséget és a gyümölcsöt illeti, Szerbia „nyugodt lehet” az elkövetkező két évben. A Pink...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:47 ]
A mezőgazdasági miniszter a napokban nyilatkozta, hogy 8-9 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható Szerbiában kukoricából. A közép-bácskai első terméseredmények elmaradnak ettől, de nem kizárt, hogy a középkorai és a későbbi érésű fajták még megnövelik az átlagot. A felvásárlási ár egyelőre valamivel 15 felett...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:04 ]
Az OECD a korábbi, júniusi előrejelzéséhez képest kisebb globális gazdasági visszaeséssel számol elsősorban amiatt, hogy az első hat hónapban a becsültnél jobban teljesített Kína és az Egyesült Államok a gazdaság élénkítését célzó óriási költségvetési kiadások hatására. A jelentés Magyarországgal...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban