Gazdaság
Magyarországon olcsóbbak lettek az albérletek, jobb helyzetbe kerülhetnek az egyetemisták

Manapság sok egyetemista kivár és addig nem köt lakásbérleti szerződést, amíg ki nem derül, milyen formában folytatódik szeptembertől az oktatás a felsőoktatási intézményekben. Az ingatlanpiac mellett minden bizonnyal az albérletpiacra is hatással volt járványhelyzet.

Az idén induló szeptemberi felsőoktatási képzésekre 91 ezer jelentkezőből 68 ezer embert vettek fel, melynek következtében számos friss hallgató válthat lakhelyet tanulmányai folytatása végett. A járványügyi intézkedések miatt a kollégiumi férőhelyek száma csökkent, így feltehetőleg még többen kényszerülnek albérletbe. Ennek ellenére az albérleti díjak már most csökkenő tendenciát mutatnak és a nagy kínálat – például az albérletpiacon megjelenő airbnb-k - miatt pedig még tovább is csökkenhetnek.

A bérlők minden bizonnyal jobb alkupozícióba kerülhetnek mind az ingatlan minőségét, mind pedig az árát illetően. Szinte biztosan nagy szerepe lesz az egyetemek képzési formájának is az árak alakulásában, hiszen egy online oktatási forma mellett kevesebb hallgató fog albérletet kivenni az egyetemi városokban. A nem Magyarországon élő hallgatók helyzete is különös lehet, hiszen idén a határ menti ingázások nem igazán oldhatóak meg úgy, mint korábban. Az ő esetükben a hagyományos oktatási forma mellett érdemesebb lehet idén az albérleteket választani.

Hol kisebb, hol nagyobb mértékű az árcsökkenés

Cikkünkben öt egyetemi nagyváros albérlet piacának változásait hasonlítjuk össze. A legnagyobb albérleti díj csökkenés minden bizonnyal a fővárosban volt eddig. Ennek oka lehet az is, hogy itt nőtt meg a legnagyobb mértékben a piaci kínálat, elég akár arra gondolni, hogy a kevesebb turista miatt több eddig rövid távon kiadott ingatlan tért át a hosszú távú albérletes formára.

Tavaly az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően még az albérleti díjak ugrásszerű emelkedéséről számolhattunk be. A múlt év júniusában Budapesten például az átlagos bérleti díj 4125 Ft/m2 volt, idén júniusban ez az összeg csupán 3479 Ft/m2-re volt tehető. Az egyszerűbb átláthatóság kedvéért, tavaly júniusban például egy 50 négyzetméteres alapterületű lakást körülbelül havi 200 ezer forintos bérleti díjjal vehettünk ki. Idén ez az összeg már olyan 170 ezer forintra tehető.

A legkisebb változás Debrecen városában történt, itt ugyanis alig csökkent az átlagos bérleti díj. A legtöbb lakás tavaly nyáron 2300 Ft/m2-es bérleti díjjal került kiadásra, napjainkban ennek átlagos mértéke 2291 Ft/m2-re tehető.

Pécs területén is kismértékű árcsökkenést tapasztalhattunk az elmúlt egy évben, hiszen ott 2213 Ft/m2-ről 2130 Ft/m2-re mérséklődtek az albérleti díjak. Szegeden ennél valamivel nagyobb csökkenés volt megfigyelhető, mivel egy majdnem 200 forintos négyzetméterár mérséklődés következtében, idén júniusban már csak 1997 Ft/m2-es áron lehetett lakásokat kivenni. Győrben ennél is nagyobb visszaesés volt megfigyelhető, hiszen ott 2454 forintról 2188 forintra csökkentek négyzetméterenkénti díjak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus okozta válság nem hatott ki túlzottan a szerbiai mezőgazdaságra és nem voltak nagyobb problémák sem, közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette: ami az élelmet, vagyis a gabonát, a zöldséget és a gyümölcsöt illeti, Szerbia „nyugodt lehet” az elkövetkező két évben. A Pink...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:47 ]
A mezőgazdasági miniszter a napokban nyilatkozta, hogy 8-9 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható Szerbiában kukoricából. A közép-bácskai első terméseredmények elmaradnak ettől, de nem kizárt, hogy a középkorai és a későbbi érésű fajták még megnövelik az átlagot. A felvásárlási ár egyelőre valamivel 15 felett...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:04 ]
Az OECD a korábbi, júniusi előrejelzéséhez képest kisebb globális gazdasági visszaeséssel számol elsősorban amiatt, hogy az első hat hónapban a becsültnél jobban teljesített Kína és az Egyesült Államok a gazdaság élénkítését célzó óriási költségvetési kiadások hatására. A jelentés Magyarországgal...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban