Gazdaság
A szerbiai munkaadók kérni fogják, hogy ne emelkedjen a minimálbér

A szerbiai munkaadók ellenzik a minimálbér megemelését a járványhelyzet miatt, vagyis mert kevesebb a munka és csökkent a piac, valamint az általános gazdasági válság miatt, és azért is, mert ugyanezek a tényezők lesznek jelen az év hátralévő részében, és valószínűleg jövőre is.

A Politika azt írja, a munkaadók álláspontja szerint a minimálbér összegének megemelése mögött igazából az adó megemelése áll. Az államnak meg kell határozni azt az adót, amely maximalizálja a megfizettetést. Ha az állam az adókulcsot magasan tartja, akkor megnövekszik az adó megfizettetése is, vélik a munkaadók, derült ki a Szerbiai Munkaadók Uniója (UPS) felméréséből, amelyet a minimálbér összegéről végzett 133 vállalat bevonásával.

Az előző felmérésben a megkérdezett vállalatok 94 százalékának volt komoly gondja az ügyvitelben, és teljesen bevétel nélkül maradtak a turizmus és a vendéglátóipar területén működő vállalatok a bevezetett óvintézkedések miatt.

Nebojša Atanacković, Szerbiai Munkaadók Uniójának (UPS) tiszteletbeli elnöke szerint éppen ezért a 2021-es évre vonatkozó minimálbér összegének kialakításáról szóló tárgyalásokon az UPS moratóriumot fog kérni a minimálbér összegére.

„A hét folyamán várjuk az első tárgyalást, amelyen közölni fogjuk, hogy a minimálbér összegének a jelenlegi szinten kell maradnia, amíg nem változnak meg a körülmények, és amíg nem lesz alkalmunk hosszabb időre tervezni. Igazság szerint erről az év végén, és nem szeptember közepén kellene döntést hoznunk, mint ahogy az szokás. Ha megkezdődnek a tárgyalások az unió nem fogja támogatni sem a minimálbér emelését, sem a csökkentését‟, nyilatkozta Atanacković a Politikának.

2020. január 1-jétől a minimálbér összege 30.022 dinár, vagyis a munkaóra nettó értéke 172,54 dinár, ez pedig a 2019-eshez viszonyítva 11,1 százalékos emelést jelentett.

Egyes szakszervezetek azzal az ötlettel állnak majd elő, hogy a 2021-es minimálbér összege legalább 35 ezer dinár legyen. Ezeknek a szervezeteknek az az elve, hogy a minimálbér összegét ki kell egyenlíteni a fogyasztói kosár minimális összegével, amely mintegy 37 ezer dinár. Ezért a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége 17 százalékos emelést fog követelni, írja a Politika.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el. A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 13:06 ]
Az ingatlanok átlagos négyzetméter árai folyamatosan változnak, így mindig vannak megyeszékhelyek, melyek veszítenek pozíciójukból, vagy épp ellenkezőleg, előre törnek a ranglétrán. Bár a koronavírus nem alakította át látványosan az árakat, mégis hozott meglepetéseket a nyár vége. Persze a megyeszékhelyek között mind...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 16:27 ]
Rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára hétfőn...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban