Gazdaság
Nem Oroszország és nem Kína: Az EU Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere
Az Európával folytatott kereskedelem 250 százalékkal növekedett az utóbbi 11 évben!

Az Európai Unió Szerbia messzemenően legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi partnere volt 2019-ben – közölte az EU szerbiai képviselete.

A közleményben foglalt adatok szerint 2019-ben Szerbia árucsere-forgalmának 63 százalékát az Európai Unióval folytatta. Összértéke 24,9 milliárd eurót tett ki, ami 250 százalékkal több, mint 2009-ben, amikor életbe lépett a stabilizációról és csatlakozásról szóló ideiglenes megállapodás.

Szerbia tavaly 13,6 milliárd euró értékű árut és szolgáltatást importált az EU-ból, közben 11,3 milliárd euró értékű kivitelt valósított meg.

Oroszország és Kína helyezkedik el a második és a harmadik helyen, de sokkal kisebb méretű kereskedelmi kapcsolatokkal (2,7 milliárd, illetve 2,4 milliárd) – ami Szerbia és az EU kereskedelmének csupán egytizede, ha nem vesszük figyelembe a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) országait, amelyek tulajdonképpen a második helyet foglalják el.

Az EU-n kívül a nyugat-balkáni regionális kereskedelem jelenti a legjobb esélyeket a szerb gazdaság számára:

Tavaly Szerbia 1,4 milliárd euró értékű kivitelt valósított meg Bosznia-Hercegovinával, 0,83 milliárd eurónyit Oroszországgal, 0,67 milliárdnyit Észak-Macedóniával és 0,27 milliárd eurónyit Kínával.

Ezek az adatok bizonyítják, hogy a jószomszédi kapcsolatok, a kölcsönös megértés, a kereskedelmi akadályok megszüntetése és a jó együttműködés igen fontos Szerbia számára, az európai integráció pedig érdekében áll. Az EU nemcsak legfontosabb kereskedelmi partnere Szerbiának, de a legtöbb segélyt és beruházást is onnan kapja – áll az EU képviseletének közleményében.

Amit nem közöltek: Szerbiának jelentős haszna származott abból, hogy kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat létesített az EU-val. A kivitele csaknem a háromszorosára nőtt a 2009. évi 3,4 milliárd euróról a 2019. évi 11,3 milliárd euróra. Ez is bizonyítja, milyen fontos tényező az EU Szerbia gazdasági fejlődésére nézve.

Ez különösen vonatkozik a mezőgazdasági termékekre, amelynek több mint 50 százalékát az EU-ba exportálja, és ily módon 400 millió eurós pozitív mezőgazdasági kereskedelmi mérleget valósít meg.

Ezek az információk a Szerbiai Statisztikai Intézet, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság adataiból származnak. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el. A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 13:06 ]
Az ingatlanok átlagos négyzetméter árai folyamatosan változnak, így mindig vannak megyeszékhelyek, melyek veszítenek pozíciójukból, vagy épp ellenkezőleg, előre törnek a ranglétrán. Bár a koronavírus nem alakította át látványosan az árakat, mégis hozott meglepetéseket a nyár vége. Persze a megyeszékhelyek között mind...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 16:27 ]
Rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára hétfőn...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban