Gazdaság
Nedimović: Ami az élelmet illeti, Szerbia az elkövetkező két évben nyugodt lehet

A koronavírus okozta válság nem hatott ki túlzottan a szerbiai mezőgazdaságra és nem voltak nagyobb problémák sem, közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette: ami az élelmet, vagyis a gabonát, a zöldséget és a gyümölcsöt illeti, Szerbia „nyugodt lehet” az elkövetkező két évben.

A Pink televíziónak elmondta, hogy a korán termő gyümölcsök értékesítésével voltak nehézségek, mert a piacok nem dolgoztak, de gond volt a kisebb tejüzemek és a hízómarhák körül is, viszont az állam mindenkinek segített a támogató intézkedésekkel.

„Ami a földművelést és a búza-, a kukorica- és a napraforgótermést illeti, az idei év olyan jó volt, hogy félek attól, milyen lesz a következő. Az idei év a mezőgazdaságot tekintve rekordnak tekinthető”, közölte a miniszter.

Arra is emlékeztetett, hogy áprilisban és májusban Szerbia mintegy egy millió tonna búzát exportált, mert hatalmas készletei voltak. A terméssel, és az árakkal a gyümölcstermelők is elégedettek lehetnek. Ezekben a napokban írták alá az EU és Kína közötti megállapodást a mezőgazdasági termékek értékesítéséről.

Száz földrajzilag egyedi termék exkluzivitást élvez a kínai piacon.

„Nálunk három termék tesz eleget a feltételeknek, ezek pedig a Tarcal-hegyi hársméz, az ariljei málna és a piroti sajt”, mondta Nedimović. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiai Telekom idén összesen 2,07 milliárd dinár osztalékot fizet ki részvényeseinek, vagyis részvényenként mintegy bruttó 2,6 dinárt, tájékoztatott ma a vállalat. Az osztalékra azok a Telekom-részvényesek jogosultak, akiknek idén október 15-én megvolt ez a státusuk. Az osztalék kifizetése november végéig...
2020. OKTÓBER 19.
[ 13:33 ]
Már senki nem aggódik a dinár stabilitásáért, s ami a legfontosabb, hogy a külföldi beruházók sem, akik Szerbiában fektetik be pénzüket, mondta Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója. Hozzátette, elégedetlen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzésével, miszerint Szerbia bruttó hazai terméke 1,5...
2020. OKTÓBER 19.
[ 11:36 ]
A mezőgazdászok nagyon gyorsan alkalmazkodtak a járvány teremtette körülményekhez, a következő év pedig a legjobb lesz a számukra, mert a legtöbb eszköz áll majd rendelkezésükre a beruházásokhoz, jelentette ki Goran Đaković agrárszakértő, az Agrobiznis magazin szerkesztője. Az RTS vendégeként emlékeztetett arra is,...
2020. OKTÓBER 19.
[ 10:57 ]
Beolvasás folyamatban