Gazdaság
A Világbank 2020-ra jobb kilátásokat jelez Szerbiának: Enyhítette a GDP 3,5-ről 3 százalékra történő csökkenését

A Világbank jobb kilátásokat jelzett előre Szerbiának 2020-ra, így a frissített, októberi jelentés, amely a világ országainak gazdasági kilátásairól szól a koronavírus-járvány ideje alatt, Szerbia számára a tervezett 3,5-ről mindössze 3 százalékos GDP esést irányoz elő.

Ami a környező országok gazdaságokait illeti, összehasonlításképpen a Világbank közölte, hogy becslései szerint a legnagyobb visszaesés idén Montenegróban lesz, akár 12,4 százalékos is lehet, a koszovói gazdaság pedig 8,8 százalékkal eshet vissza.

Albánia 8,4 százalékos, Horvátország 8,1 százalékos, Románia 5,7 százalékos, Bulgária 5,1 százalékos, Észak-Macedónia 4,1 százalékos, Bosznia-Hercegovina pedig 3,2 százalékos csökkenésre számíthat.

A Világbank megállapítása szerint a szerbiai gazdaság néhány év mérsékelt növekedés után recesszióba lépett a koronavírus-járvány miatt, amely megbénította az egész világ gazdaságát.

A koronavírusnak a szerbiai lakosságra és gazdaságra gyakorolt közvetlen negatív hatását a GDP mintegy 13 százalékát kitevő nagy költségvetési csomaggal mérsékelték, állapította meg a nemzetközi intézmény.

A Világbank hozzátette: ennek az intézkedéscsomagnak köszönhetően nem emelkedett nagyobb mértékben a munkanélküliség, a második negyedévben pedig a GDP 6,4 százalékos éves csökkenése alacsonyabb volt a szomszédos országokéhoz viszonyítva.

Jövőre a Világbank a szerb gazdaság mérsékelt, 2,9 százalékos növekedésére számít, ami 1,1 százalékkal kevesebb a júniusi előrejelzésekhez viszonyítva. Ugyanakkor az elvárások szerint a GDP növekedése 2022-ben és 2023-ban visszatérhet a pandémiát megelőző szintre.

A Világbank szerint Szerbia számára az a legfontosabb, hogy tovább dolgozzon a magánszektor fejlesztésén, vagyis hogy teremtse meg a jobb üzleti környezethez szükséges feltételeket, és csökkentse a bürokráciát. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki terméktőzsdén mintegy tíz százalékkal nőtt a búza és a kukorica ára, amit az okozott, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válságban megnőtt kereslet miatt emelkedett ezeknek a gabonaféléknek a világpiaci ára, mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület elnöke. Elmondta, az élelmiszerbiztonság...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:55 ]
Nagy indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok a fertőzöttek növekvő száma és a szigorodó korlátozásokkal párhuzamosan romló gazdasági kilátások miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,80 százalékkal csökkent hétfőn, az...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:34 ]
Az alkotmányosságot és törvényességet védő egyesület (UZUZ) úgy véli, törvényileg szabályozni kellene a szabadúszók (freelancer) státuszát, azután pedig ki kell dolgozni egy olyan adózási modellt, amely lehetővé teszi és ösztönzi az embereket, hogy ebben a szektorban dolgozzanak. Másfelől, az állami szervek...
2020. OKTÓBER 26.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban