Gazdaság
Brnabić: Soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség a fiatalok körében

Ana Brnabić szerb kormányfő, Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter, valamint Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke ma találkoztak az ifjúsági szervezetek képviselőivel és Az első keresetem programról, valamint a fiatalok foglalkoztatásáról beszélgettek velük.

„A munkanélküliség a fiatalok körében folyamatosan csökken. Az idei év második negyedévének végén 20,7 százalékos volt, ami rekord alacsony a fiatalok körében”, mondta Brnabić.

Kiemelte: ez azt mutatja, hogy az állam elkötelezte magát a fiatalok mellett, hogy itthon maradjanak és munkába álljanak.

A kormányfő kiemelte továbbá, hogy hat évvel ezelőtt a fiatalok körében 51,1 százalékos volt a munkanélküliség.

Egyébként ma vette kezdetét Az első keresetem programra történő bejeletkezés, amely egészen november 8-áig tart. A munkanélküli fiatalok számára mintegy 8.500 munkaadó kínál munkát.

Összesen 28 ezer munkahely vár betöltésre, a legkeresettebb foglalkozások pedig a közgazdász, a jogász, az orvos, a fogorvos, az egészségügyi nővér, az építésügyi és gépészeti mérnök szerepel, de szükség van kereskedőkre, adminisztratív ügyintézőkre, gépész technikusokra, lakatosokra és könyvelőkre is.

A vállalatok bejelentkezésére, a munkahelyek meghirdetésére és a jelöltek bejelentkezésére létrehoztak egy külön honlapot. Ennek köszönhetően sem a vállalatoknak, sem a fiataloknak nem kell dokumentumot benyújtaniuk papír formában, hiszen mindent el tudnak intézni elektronikusan a mojaprvaplata.gov.rs honlapon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világgazdaság új korszaka éles versennyel kezdődik, de ezzel együtt új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön - mondta a külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból, hogy szerdán 30 cég kapott okiratot a külpiaci terjeszkedést segítő állami támogatásról. Szijjártó Péter az esemény budapesti...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:48 ]
Az idén a januártól augusztusig terjedő időszakban a diaszpórából Szerbiába félmilliárd euróval kevesebb érkezett a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint. A személyes átutalások összege 1,912 milliárd euró, ami 446,8 millió euróval kevesebb, mint 2019-ben. A Szerb Nemzeti Bank a...
2020. OKTÓBER 27.
[ 13:31 ]
Idén, január és augusztus között közel félmilliárd euróval kevesebb pénzt küldtek Szerbiába a külföldön dolgozók, közölte a Szerbiai Nemzeti Bank. Az elmúlt nyolc hónapban 1,9 milliárd euró átutalás érkezett az országba. Ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban leginkább érintett...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:11 ]
Beolvasás folyamatban