Gazdaság
Közel másfél éves csúcsról gyengült vissza a jüan a kínai jegybank intézkedésének hírére

Közel másfél éves csúcsról gyengült vissza a jüan hétfőn arra a hírre, hogy a kínai jegybank eltörölte a határidős devizaügyletekhez előírt tartalékképzés kötelezettségét a kínai bankoknak.

A kínai központi bank a hétvégén jelentette be, hogy hétfőtől 20 százalékról nullára csökkenti azt a tartalékolási kötelezettséget, amelyet a bankoknak a határidős devizaügyeleiknek megfelelően kellett képezniük a devizapiaci kockázat kiküszöbölésére.

A devizapiaci kockázat felárának eltörlésével a jüan shortolása kedvezőbbé válhat, hiszen a 20 százalékos tartalékolás kötelezettségének terhét a bankok jellemzően beépítették a határidős devizaügyletekbe.

A shortolás, vagy rövidre eladás egy olyan pénzügyi ügyletet jelent, amelynek során az eladó a megítélése szerint a piac által túlértékelt pénzügyi eszközt vesz kölcsön, majd ad el, arra számítva, hogy a piacon áresés várható, amelyből az ügylet során profitálhat.

A belföldi (onshore) piacon a jüan árfolyama hétfőn nyitáskor 6,7268 jüan/dollár volt, míg a külföldi (offshore) piacon 6,7509 jüan/dolláros árfolyamon kezdett az ázsiai kereskedés megkezdésekor.

A kínai deviza árfolyama a múlt hét kedden 17 hónapos csúcsra emelkedett a dollárral szemben, pénteken pedig, miután az onshore piac újra megnyitott a kínai nemzeti ünnep miatti nyolcnapos munkaszünetet követően, a legnagyobb napi emelkedést érte el 2005 óta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világgazdaság új korszaka éles versennyel kezdődik, de ezzel együtt új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön - mondta a külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból, hogy szerdán 30 cég kapott okiratot a külpiaci terjeszkedést segítő állami támogatásról. Szijjártó Péter az esemény budapesti...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:48 ]
Az idén a januártól augusztusig terjedő időszakban a diaszpórából Szerbiába félmilliárd euróval kevesebb érkezett a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint. A személyes átutalások összege 1,912 milliárd euró, ami 446,8 millió euróval kevesebb, mint 2019-ben. A Szerb Nemzeti Bank a...
2020. OKTÓBER 27.
[ 13:31 ]
Idén, január és augusztus között közel félmilliárd euróval kevesebb pénzt küldtek Szerbiába a külföldön dolgozók, közölte a Szerbiai Nemzeti Bank. Az elmúlt nyolc hónapban 1,9 milliárd euró átutalás érkezett az országba. Ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban leginkább érintett...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:11 ]
Beolvasás folyamatban