Gazdaság
Magyarország keleti részében inkább csökkennek, míg a nyugatiban inkább nőnek az albérletárak

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében hazánk megyeszékhelyeinket ingatlanárait mutatta be lakóingatlan-típusonként (családi házak és lakások). Ezúttal a megyeszékhelyek albérletpiaca kerül górcső alá. Az elmúlt egy évben az albérletárak változását – a lakóingatlanokhoz hasonlóan – folyamatosan emelkedő tendencia jellemezte. Ez a trend azonban már a tavalyi évben, tehát a koronavírus előtt megváltozott. Tulajdonképpen az albérletárak idei évi alakulását tekintve Magyarország két részre szakadt: a keleti országrészben inkább csökkennek, míg a nyugatiban inkább nőnek az albérletárak.

A Dunán túl

Az év elejéhez képest szeptemberben, a Dunától nyugatra eső megyeszékhelyek nagy részén, drágultak az albérletek. Kaposváron, Zalaegerszegen és Veszprémben mintegy 5-10 százalékkal lettek magasabbak az albérleti díjak. Ennek eredményeképpen Kaposváron egy négyzetmétert átlagosan 1500 forintért, Zalaegerszegen 1700 forintért, Veszprémben 2200 forintért adtak ki. Szekszárdon már átlag 20%-os drágulással 1900 forintra, Tatabányán pedig egészen 40%-os drágulással 2500 forintra nőttek az albérletek átlagos négyzetméter árai.

Bár a Dunántúlon a legtöbb nagyvárosában emelkedtek az albérletárak, azért akadt egy kakukktojás is, méghozzá Székesfehérvár. Fejér megye székhelyén az albérletek januári 2500 Ft/m²-es átlagára szeptemberre 2200 ezer Ft/m²-re csökkent. Stagnálással pedig a győri, pécsi és szombathelyi átlagos albérletárakat jellemezhetjük. Idén a lakásokat Győrben átlag 2200 Ft/m²-es, Pécsen 2000 Ft/m²-es Szombathelyen 1900 Ft/m²-es átlagáron lehetett kivenni.

A Dunán innen

A nyugati országrésszel ellentétben keleten inkább visszaestek az átlagos albérletárak az elmúlt kilenc hónapban. Közülük is kiemelkedik Salgótarján, ugyanis itt csökkentek legnagyobb mértékben, 25%-kal 1500 Ft/m²-re az átlagárak. Salgótarjánon kívül olcsóbbak lettek még a kiadó lakáspiaci árak Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Békéscsabán, csak ezeken a megyeszékhelyeken 5-10% volt az árcsökkenés mértéke. A fővárost ez az áresés sem tudta letaszítani a trónjáról, hiszen továbbra is itt kínálják a legmagasabb, 3300 Ft/m²-es átlag bérleti díjért a lakásokat.

A Dunától keletre is találunk kivételt. A vizsgált időszakban átlagos négyzetméter árai alapján a debreceni és a nyíregyházi albérletekért kell most már havonta többet kicsengetni. Debrecen kiadó lakásainak szeptemberi átlagára így 2300 Ft/m², a nyíregyháziaké pedig 1600 Ft/m². Stagnálásra is találunk példát a keleti országrész albérletei között, mégpedig Szegeden (2000 Ft/m²) és Egerben (1900 Ft/m²).

Albérlet helyett saját otthon

Novák Katalin a Magyar Nemzetnek adott interjújában a jövő otthonteremtési lépéseiről beszélt. A fő cél az, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen építkezni. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az albérletben élőknek legyen lehetősége saját tulajdonú ingatlan megvásárlására. Novák Katalin azt is kiemelte, hogy ugyanaz az összeg a vidéki ingatlanpiacon mindig többet fog érni, mint a nagyvárosokban.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Idén, január és augusztus között közel félmilliárd euróval kevesebb pénzt küldtek Szerbiába a külföldön dolgozók, közölte a Szerbiai Nemzeti Bank. Az elmúlt nyolc hónapban 1,9 milliárd euró átutalás érkezett az országba. Ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban leginkább érintett...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:11 ]
Az újvidéki terméktőzsdén mintegy tíz százalékkal nőtt a búza és a kukorica ára, amit az okozott, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válságban megnőtt kereslet miatt emelkedett ezeknek a gabonaféléknek a világpiaci ára, mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület elnöke. Elmondta, az élelmiszerbiztonság...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:55 ]
Nagy indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok a fertőzöttek növekvő száma és a szigorodó korlátozásokkal párhuzamosan romló gazdasági kilátások miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,80 százalékkal csökkent hétfőn, az...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:34 ]
Beolvasás folyamatban