Gazdaság
Meredeken emelkedik a kukorica felvásárlási ára

A mezőgazdaságban is érezhetőek a járvány gazdasági hatásai, de azért ez az ágazat nincs annyira a hatásoknak kitéve, mint például a vendéglátás. Ugyanakkor váratlan fordulatok jellemzik ezt a szektort is. A kukorica ára jelentősen meghaladja a várakozásokat.

Érdekes fejlemény, hogy a várakozásoktól eltérően az ősz folyamán viszonylag meredeken emelkedni kezdtek a terményárak. Összességében egy átlagos gazdálkodó így feltehetően nyereséggel tudja majd lezárni az idei évet.

A kukorica vetésterülete foglalja el a rendelkezésre álló területek több mint a felét már évek óta. Ugyanakkor arra kevesen számítottak, hogy még a betakarítás tart, amikor a felvásárlási ár már meghaladja a 20 dinárt is. Az előző években ugyanis a betakarítás idején nyomott ára volt a tengerinek, ezért sokan szerződték le előre mostani leszállítással 14,50-15 dinárért. A mostani tőzsdei ár viszont ennél jóval magasabb. Mivel a kukorica az egyik vezető exportcikk is Szerbiában, ez bíztató lehet a jövőre nézve is. Ugyanakkor az egyéb terményárak is emelkedést mutatnak.

Átlagosan mintegy 8,5 tonnát termett hektáronként idén a kukorica az eddigi eredmények szerint. A termelők egybehangzó beszámolói szerint a korai fajták jobban ki tudtak ebben az évben fejlődni az esős időszakban, és az azt követő száraz, csapadékhiányos időszak pedig már nem hatott ki nagymértékben a termésre. A kései fajták viszont genetikailag többre is képesek, de az időjárási körülmények ezt most nem tették lehetővé. Vannak ellenpéldák is, összességében viszont a kései kukoricafajták sem a minőség, sem pedig a mennyiség terén nem jobbak a koraiaknál. A csapadék eloszlása sem volt egyenletes. A különböző határrészek mást-mást produkáltak tehát ezúttal is. Vannak területek ahol a kukorica hozama a tíz tonnát is meghaladta hektáronként.

Az árpa vetését sokan megkezdték még az esőzések előtt, és azokon a parcellákon a növények gyorsan ki is keltek. Aztán a felázott talajra egy ideig nem lehetett rámenni, a vetés így akadozva zajlik, miközben lassan a búza optimális vetésidején is túl leszünk. A szakemberek idén is arra figyelmeztettek, hogy a jó hozamok érdekében ajánlott jó minőségű fémzárolt vetőmagot beszerezni. A búza optimális vetésideje október végéig tart, de idén ebben a hónapban már valószínűleg nem sikerül bevetni kenyérgabonával a tervezett területeket.

Sokáig vetették a káposztarepcét is

Az olajrepce az utóbbi években egyre népszerűbb a gazdálkodók körében, mert viszonylag jó ára volt és a felvásárlással sem volt gond. Mindig volt rá vevő. A repce optimális vetésidejét számos tényező között kötött kompromisszum határozza meg. Ezek közül különösen fontosak a talajművelés és a vetés folyamatát befolyásoló körülmények. A szakemberek szerint lehetőség szerint kerülni kell a magas hőmérséklettel párosuló porba vetést, ami egyenetlen és hiányos keléshez vezethet. Ugyanakkor szintén kerülendő a túlzottan nedves körülmények közötti vetés. Nagy termések eléréséhez ideális vetési körülményeket biztosít a mérsékelten meleg időjárás, váltakozó száraz és csapadékos periódusokkal. A sok évek tapasztalatok szerint az augusztus 20. és szeptember 15. közötti vetések adhatják a legmagasabb termésátlagokat, de ez mindig sokban függ az adott év időjárásától. Megfigyelhető volt, hogy sok helyen idén még október elején is vetettek repcét.

Az ez évi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korai vetés robusztusabb növényeket eredményezett, ugyanakkor megnő a tél előtti túlfejlettség veszélye. A korai vetések esetében az is megfigyelhető, hogy egyenetlen a kelés, akkor ugyanis még viszonylag száraz volt a talaj felső rétege. A későn elvetett állományok gyökérzete pedig nem válik elég fejletté a nagy termések megalapozásához. Növény-egészségügyi szempontból is az optimális időben történő vetés jelenti a legkisebb, még kezelhető mértékű kockázatokat az olajrepce esetében.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. OKTÓBER 25. [ 9:00 ]

Nm akarom uralni a Vajdasag ma lapot A meógazdasági körülmények évről évre változnak.


A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) az idei év harmadik negyedévében, az előző év azonos időszakához képest, 1,4 százalékos reális csökkenést jegyez, tájékoztatott ma a Köztársasági Statisztikai Intézet. Az előző negyedévhez képest 7,4 százalékos GDP-növekedést könyveltek el. Tevékenységek szerint nézve az...
2020. NOVEMBER 30.
[ 14:39 ]
Nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben, miközben a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban az elmúlt, közel hét és fél év legkimagaslóbb növekedési adatát regisztrálták. A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési...
2020. NOVEMBER 30.
[ 5:56 ]
Hosszú hetek teltek el a kereskedők és a pénzügyi piacokat figyelők számára, amikor a világ visszafojtott lélegzettel várta az amerikai elnökválasztás eredményét. A gazdasági erőmű történelmileg nagy hatással volt a globális piacokra, és ez alól egy ilyen arányú választás sem volt kivétel, amely az európai piacokon...
2020. NOVEMBER 30.
[ 0:54 ]
Beolvasás folyamatban