Gazdaság
Nagy indexveszteség az európai tőzsdéken

Nagy indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok a fertőzöttek növekvő száma és a szigorodó korlátozásokkal párhuzamosan romló gazdasági kilátások miatt.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,80 százalékkal csökkent hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,89 százalékkal alacsonyabban fejezte be a kereskedést.

Londonban 1,17 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,68 százalékkal, a CAC-40 Párizsban pedig 1,91 százalékkal gyengült. Milánóban 1,80 százalékos, Madridban 1,35 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Októberben az elemzők által vártnál lényegesen nagyobb mértékben csökkent az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe. A mutató öt hónap javulás után először romlott.

A német SAP szoftverfejlesztő cég a piaci várakozásoknál gyengébben teljesített a harmadik negyedévben és kilátásait is visszafogta eredmény-beszámolójában. Részvénye emiatt mintegy húsz százalékkal gyengült, ami a technológiai ágazatra is negatívan hatott. Az ágazat mutatója öt százalékkal gyengült hétfőn.

Az olajár tovább apadt hétfőn a korlátozások okán romló gazdasági kilátások, valamint Líbia növekvő olajtermelése miatt. A Brent és a WTI az elmúlt héten mintegy két és fél százalékot veszített az árából. Az olajár hétfőn három heti mélypontot érintett.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára 3,19 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, hordónként 38,58 dolláron, a Brent ára pedig 2,92 százalékkal 40,84 dollárra csökkent.

Az eurót 0,35 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1818 dolláron, az arany spot ára 0,19 százalékkal unciánként 1905,26 dollárra emelkedett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban