Gazdaság
A megnövekedett kereslet miatt drágult a búza és a kukorica

Az újvidéki terméktőzsdén mintegy tíz százalékkal nőtt a búza és a kukorica ára, amit az okozott, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válságban megnőtt kereslet miatt emelkedett ezeknek a gabonaféléknek a világpiaci ára, mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület elnöke.

Elmondta, az élelmiszerbiztonság biztosítása céljából növekszik a világban a gabonafélék iránti kereslet, elsősorban a nagyfogyasztók, mint Kína, a Közel-Kelet és az afrikai országok körében, a szerbiai árak pedig megegyeznek a globális árakkal.

Az újvidéki terméktőzsdén a múlt hét végén a kukorica esetében kilónkénti 18,50 és 19,40 dinár közötti árra kötötték meg a szerződéseket, forgalmi adó nélkül, míg az áru kikötőbe való szállításáról szóló szerződéseket kilónkénti 19,40 és 19,90 dinár közötti árra kötötték, forgalmi adó nélkül.

A kukorica ára tovább emelkedik, s körülbelül 30 parával lett drágább, egy évvel ezelőtt viszont a kukorica 36 százalékkal olcsóbb volt, s 14,10 dinárba került forgalmi adó nélkül.

A búza kilónkénti ára az elmúlt héten 20,50 és 22,50 dinár között mozgott, forgalmi adó nélkül, ami mintegy 11 százalékkal magasabb, mint az előző héten. Hétfőn stagnált az ára a tőzsdén.

A szója is megdrágult, kilóját 46 dinárért adták el, míg egy évvel ezelőtt 36 dinárért.

Saković az mondta, az áremelkedés miatt várhatóan nagyobb területet vetnek be búzával Szerbiában, mintegy 600 ezer hektárt a tavalyi 560 ezer hektár után. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Fischer Automotive Systems német vállalat megnyitotta üzemét Jagodinában, ahol magas kategóriájú autókhoz gyártanak alkatrészeket és tartozékokat. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a vállalat képviselőivel együtt vágta át a szalagot, ezzel pedig a gyár hivatalosan is megkezdte...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:59 ]
Az Adóhivatal arra emlékeztet mindenkit, akinek jogában állt elhalasztani az adótartozás befizetését, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében meghozott rendelet szerint, ma jár le az ötödik részlet törlesztésének határideje. Azok a vállalatok, amelyek nem törlesztik tartozásukat a...
2021. JÚNIUS 10.
[ 8:44 ]
A Világbank megtartotta a szerbiai gazdaságra vonatkozó korábbi előrejelzését, miszerint 2021-ben 5 százalékos lesz a növekedés, derült ki a Globális gazdasági kilátások új, júniusi jelentéséből. A nemzetközi pénzintézmény áprilisban 1,9 százalékponttal emelte meg a szerbiai gazdaság 2021-re vonatkozó...
2021. JÚNIUS 9.
[ 10:54 ]
Beolvasás folyamatban