Gazdaság
A megnövekedett kereslet miatt drágult a búza és a kukorica

Az újvidéki terméktőzsdén mintegy tíz százalékkal nőtt a búza és a kukorica ára, amit az okozott, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válságban megnőtt kereslet miatt emelkedett ezeknek a gabonaféléknek a világpiaci ára, mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület elnöke.

Elmondta, az élelmiszerbiztonság biztosítása céljából növekszik a világban a gabonafélék iránti kereslet, elsősorban a nagyfogyasztók, mint Kína, a Közel-Kelet és az afrikai országok körében, a szerbiai árak pedig megegyeznek a globális árakkal.

Az újvidéki terméktőzsdén a múlt hét végén a kukorica esetében kilónkénti 18,50 és 19,40 dinár közötti árra kötötték meg a szerződéseket, forgalmi adó nélkül, míg az áru kikötőbe való szállításáról szóló szerződéseket kilónkénti 19,40 és 19,90 dinár közötti árra kötötték, forgalmi adó nélkül.

A kukorica ára tovább emelkedik, s körülbelül 30 parával lett drágább, egy évvel ezelőtt viszont a kukorica 36 százalékkal olcsóbb volt, s 14,10 dinárba került forgalmi adó nélkül.

A búza kilónkénti ára az elmúlt héten 20,50 és 22,50 dinár között mozgott, forgalmi adó nélkül, ami mintegy 11 százalékkal magasabb, mint az előző héten. Hétfőn stagnált az ára a tőzsdén.

A szója is megdrágult, kilóját 46 dinárért adták el, míg egy évvel ezelőtt 36 dinárért.

Saković az mondta, az áremelkedés miatt várhatóan nagyobb területet vetnek be búzával Szerbiában, mintegy 600 ezer hektárt a tavalyi 560 ezer hektár után. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban