Gazdaság
A külföldi vendégmunkások félmilliárd euróval kevesebbet küldtek haza Szerbiába a pandémia miatt

Az idén a januártól augusztusig terjedő időszakban a diaszpórából Szerbiába félmilliárd euróval kevesebb érkezett a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint.

A személyes átutalások összege 1,912 milliárd euró, ami 446,8 millió euróval kevesebb, mint 2019-ben.

A Szerb Nemzeti Bank a Novostival közölte, hogy az alacsonyabb mértékű bevétel a pandémia gazdaságra gyakorolt hatásának következménye azokban az országokban, ahol a szerbiai vendégmunkások dolgoznak. Emellett a válság kezdete óta sokan maradtak munka nélkül és tértek vissza Szerbiába.

„A bruttó hazai termék csökkenése azokban az országokban, amelyekből az átutalások érkeztek, kihatással van arra az összegre is, amit az emberek meg tudnak spórolni és haza tudnak küldeni”, közölte az NBS.

A személyes átutalások magukba foglalják a dolgozók utalásai mellett a nyugdíjakat és szociális juttatásokat is, valamint a külföldről érkező segélyeket és ajándékokat, amelyeket magánszemélyeknek küldenek.

A legtöbb átutalás az idei év első felében Németországból érkezett, 377 millió euró értékben. Svájcból 169 millió euró érkezett, Ausztriából 109 millió euró, míg az USA-ból augusztusig 95 millió euró. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban