Gazdaság
A koronavírus megjelenése óta inkább emelkedtek a magyarországi ingatlanárak

Bár azt várnánk, hogy a járványidőszak lenyomta az ingatlanpiaci árakat, valójában nem gyakorolt rájuk túl nagy nyomást. Igaz, a megelőző évek rohamosan emelkedő tendenciája mérséklődött, és valahol már az áresés is megkezdődött, azért még nagyon sok településen növekvőben vannak az ingatlanok árai. Az Ingatlannet.hu a régióközpontok példáján keresztül mutatja be a jelenséget.

Még mindig drágultak a családi házak

A korábbi évekhez képest idén eddig nem változtak jelentős mértékben a régióközpontjaink családi házainak átlagárai. A változás iránya viszont még mindig inkább felfelé történt, mint lefelé.

Miskolcon a családi házak átlagárai januárról októberre közel 12%-kal növekedtek. Az év elején egy ilyen típusú ingatlan átlagosan 209 ezer Ft/m²-es áron kínáltak eladásra, mely az év vége felé már 233 ezer Ft/m²-re emelkedett. A drágulás alól Debrecen sem volt kivétel. Itt a 2020-as esztendő kezdetekor átlagosan 362 ezer Ft/m²-es áron lehetett hozzájutni egy családi házhoz, amely átlagár az ősz közepére mintegy 6%-kal 385 ezer Ft/m²-re ugrott.

A napfény városában sem csökkentek a családi házak átlagárai. Szegeden a házak egy 348 ezer Ft/m²-es átlagárral indították az idei évet, majd az októberi hónapra 5%-kal 367 ezer Ft/m²-re emelkedtek. A házak tekintetében a legkisebb mértékű drágulás Pécsen és Budapesten volt. Pécsen 2%-os, Budapest 1%-os növekedést lehetett mérni az elmúlt tíz hónapban. Ugyanakkor valamivel csökkentek a házak átlagárai Székesfehérváron és Győrben.

A lakások is tovább drágultak

A régióközpontok téglalakásait nézve is drágulást hozott az idei év. Miskolcon ahogy a családi házak, úgy a téglaépítésű lakások is átlagosan 12%-os áremelkedésen mentek keresztül. A 2020 januárjában 337 ezer Ft/m²-es áron megvásárolható lakások októberben már átlag 374 ezer Ft/m²-es áron lehetett megvenni. Székesfehérváron is 10% felett volt a drágulás. Ebben a városban a téglalakások átlagára az első negyedévben 497 ezer Ft/m² volt, mely összeg a harmadik negyedévre 524 ezer Ft/m²-re ugrott.

Győr és Pécs téglalakásainál azonos, 7%-os drágulás volt megfigyelhető a vizsgált időszakban. Így októberben a győri lakás egyetlen négyzetméterét átlagosan 524 ezer forintért, a pécsiekét pedig 451 ezer forintos átlagáron kínálták eladásra. Debrecenben mindössze 4%-kal kellet többet fizetni a téglalakásokért októberben, mint januárban. A téglaépítéses lakásoknál a legkisebb mértékű, 1%-os drágulás a fővárosban volt. Budapesten így az év vége felé egy lakás átlagosan 832 ezer Ft/m²-es áron volt beszerezhető. Szegeden pedig szinte nem is változtak a téglalakások átlagos négyzetméter árai, egész évben 480 ezer Ft/m² körül stagnáltak.

Szívesen költöznél gigalakóparkba?

A hazai lakáspiacon az árakkal ellentétben, a kereslet szempontjából visszaesés érzékelhető. Mégis van, ami új életet lehelhet a lakáspiacba, ezek pedig nem mások, mint a gigalakóparkok. Ha kíváncsi vagy, melyek az év legnagyobb lakóprojektjei, akkor itt megtalálod őket. Elöljáróban annyit, hogy az egyes lakások smart home rendszerrel és energiatakarékos megoldásokkal vannak felszerelve, másokhoz különleges szolgáltatás vagy éppen termálvíz is jár.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban