Gazdaság
Külföldi Beruházók Tanácsa: Csak állami támogatással kapjanak teljes bért a betegszabadságon lévők
Betűméret:             

A magánszektorban dolgozók, akik a covid-19 miatt kerülnek karanténba, vagy mennek betegszabadságra csak állami segítséggel kaphatják meg bérük teljes összegét, véli a Külföldi Beruházók Tanácsa (FIC) a Fehér könyv 2020 nevű dokumentumban, amelyet ma mutatnak be.

Ebben a könyvben, amelyben a jobb üzleti feltételekhez közölnek ajánlásokat, közölték: a munkaügyi törvény továbbra is problémát jelenthet a munkaadóknak, amely főként a munkahelyen kívüli munkavégzésre vonatkozik.

„A munkaadóknak kétségeik vannak a törvény azon rendelkezésével kapcsolatban, amely a munkahelyen kívüli munkavégzéssel foglalkozik. A munkaszerződés előírja az ún. egyéb munkaerőköltségeket és azok meghatározásának módját”, értékelte a FIC, amely azt a 120 vállalatot tömöríti, amelyek több mint 100 ezer személyt foglalkoztatnak, és amelyek mintegy 36 milliárd eurót fektette be Szerbiába.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején ajánlott volt az otthoni munkavégzés, ezt a koncepciót azonban nem szabályozza a törvény.

A FIC azt javasolta, hogy az illetékesek hozzák meg a pontosabb és átfogóbb irányelveket a magánszektor munkaadói számára, amikor a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozó polgárokról van szó, akik otthonról dolgoznak.

A javaslatok közé tartozik továbbá, hogy a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló törvény határozza meg a munkaadók és a munkavállalók kötelezettségeit a munkahelyen kívüli munkavégzéssel kapcsolatban.

A FIC szerint egyszerűsíteni kell, valamint fel kell gyorsítani a külföldiek foglalkoztatásának folyamatát, illetve a munkaerő mozgását, de fel kell ismerni azokat az ágazatokat is, amelyek a sajátosságaikból adódóan korlátozott mértékben tudnak fogyatékkal élő személyeket alkalmazni, valamint javítani kell az ügynökségen keresztüli foglalkoztatás szabályozásán. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban