Gazdaság
Külföldi Beruházók Tanácsa: Csak állami támogatással kapjanak teljes bért a betegszabadságon lévők

A magánszektorban dolgozók, akik a covid-19 miatt kerülnek karanténba, vagy mennek betegszabadságra csak állami segítséggel kaphatják meg bérük teljes összegét, véli a Külföldi Beruházók Tanácsa (FIC) a Fehér könyv 2020 nevű dokumentumban, amelyet ma mutatnak be.

Ebben a könyvben, amelyben a jobb üzleti feltételekhez közölnek ajánlásokat, közölték: a munkaügyi törvény továbbra is problémát jelenthet a munkaadóknak, amely főként a munkahelyen kívüli munkavégzésre vonatkozik.

„A munkaadóknak kétségeik vannak a törvény azon rendelkezésével kapcsolatban, amely a munkahelyen kívüli munkavégzéssel foglalkozik. A munkaszerződés előírja az ún. egyéb munkaerőköltségeket és azok meghatározásának módját”, értékelte a FIC, amely azt a 120 vállalatot tömöríti, amelyek több mint 100 ezer személyt foglalkoztatnak, és amelyek mintegy 36 milliárd eurót fektette be Szerbiába.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején ajánlott volt az otthoni munkavégzés, ezt a koncepciót azonban nem szabályozza a törvény.

A FIC azt javasolta, hogy az illetékesek hozzák meg a pontosabb és átfogóbb irányelveket a magánszektor munkaadói számára, amikor a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozó polgárokról van szó, akik otthonról dolgoznak.

A javaslatok közé tartozik továbbá, hogy a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló törvény határozza meg a munkaadók és a munkavállalók kötelezettségeit a munkahelyen kívüli munkavégzéssel kapcsolatban.

A FIC szerint egyszerűsíteni kell, valamint fel kell gyorsítani a külföldiek foglalkoztatásának folyamatát, illetve a munkaerő mozgását, de fel kell ismerni azokat az ágazatokat is, amelyek a sajátosságaikból adódóan korlátozott mértékben tudnak fogyatékkal élő személyeket alkalmazni, valamint javítani kell az ügynökségen keresztüli foglalkoztatás szabályozásán. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hosszú hetek teltek el a kereskedők és a pénzügyi piacokat figyelők számára, amikor a világ visszafojtott lélegzettel várta az amerikai elnökválasztás eredményét. A gazdasági erőmű történelmileg nagy hatással volt a globális piacokra, és ez alól egy ilyen arányú választás sem volt kivétel, amely az európai piacokon...
2020. NOVEMBER 30.
[ 0:54 ]
A vártnál kevesebbel, tíz százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal pénteken. Az idei harmadik negyedévben 11 százalékos visszaeséssel számoltak az elemzők. A jelentés...
2020. NOVEMBER 27.
[ 12:05 ]
A brit pénzügyminiszter szerint több mint három évszázada nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban a koronavírus-járvány. Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolójában elmondta: a kormány számára hivatalos...
2020. NOVEMBER 25.
[ 16:59 ]
Beolvasás folyamatban