Gazdaság
Közvetlen pénzügyi támogatás minden szerbiai alkalmazottnak
A fél minimálbér kétszeri vagy háromszori kifizetése

Noha az új év előtt hivatalosan bejelentették, hogy a gazdaság az állam újabb támogatására számíthat, kevesen hitték, hogy ez közvetlen pénzbeli segítség formájában megvalósul majd minden dolgozó után. A vállalatok többsége úgy gondolta, hogy ezúttal a leginkább veszélyeztetett ágazatokat támogatják majd, de a legújabb értesülések szerint február derekáig megérkezik az a „csomag”, amely a legnagyobb visszhangra talált eddig a vállalatok körében.

Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy február 15-éig meghozzák az újabb gazdaságsegítő csomagot. Mint mondta, ez nem lesz olyan nagyléptékű támogatás, mint az első, de mindenképp újabb reménysugár lesz a vállalkozók, a kis-, közepes-, de a nagyvállalatok számára is, hiszen 1 millió 52 ezer személyt érint.

Vučić pontosította, hogy ez a támogatás valószínűleg a fél minimálbér kétszeri vagy háromszori kifizetése formájában valósul meg, ami szerinte hatalmas segítség.

Siniša Mali pénzügyminiszter ezután kijelentette, hogy az utolsó elemzéseket végzik, hogy a pénzt a megfelelő módon osszák szét, vagyis hogy mindenkinek segítsenek, akinek szüksége van rá. Hozzátette: Szerbiában a közpénzelés stabil, és van elegendő tér ahhoz, hogy eszközöket biztosítsanak az új támogatási csomag számára.

Tehát a vállalatok dolgozónként 32 ezer dináros támogatásra számíthatnak két hónap alatt, illetve mintegy 48 ezer dinárra három hónapra. A minimális munkabér az idei évtől közel 32 ezer dinárt tesz ki.

Most már csak az a kérdés, hogy a kis- és közepes vállalatok is ugyanolyan mértékben számíthatnak-e a pénzügyi támogatásra, mint a korábbi csomag alkalmával, akkor ugyanis nem volt lineáris az elosztás. Az is kérdés, hogy milyen feltételekhez kötik a támogatást, mivel az első és a második körben a támogatást igénylők az utolsó minimálbér kifizetése utáni harmadik hónapig a dolgozók legfeljebb 10 százalékát bocsáthatták el.

Ami biztos, az az, hogy a legveszélyeztetettebb ágazatokat is támogatják. Mint ahogy az államfő bejelentette, „szektorbeli támogatást kap a turizmus, a szállodaipar, a turisztikai ügynökségek, az idegenvezetők és az autóbuszos szállítóvállalatok, amelyek még fél minimálbért kapnak”.

Az illetékesek szerint az állam célja, hogy megtartsák a dolgozókat és megőrizzék a foglalkoztatottsági szintet.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Fiat Chrysler Automobiles és a Peugeot Citroën Csoport egyesülése szombaton formálisan is befejeződött. A Fiat kragujevaci gyárában üdvözlik az egyesülést, s arra számítanak, hogy ez több munkát és új autómodellt hoz számukra. Az olasz-amerikai és a francia autógyártó Stellantis néven működik tovább,...
2021. JANUÁR 18.
[ 9:05 ]
A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból. Jóllehet a kínai bruttó hazai...
2021. JANUÁR 18.
[ 6:43 ]
Az informatika mellett a mezőgazdaság is érdekli Bill Gates-t. Meg is szerzett az utóbbi években 98 ezer hektár mezőgazdasági földet – ezzel a legnagyobb mezőgazdasági földbirtokos lett az országban. Messze nem neki vannak azonban a legnagyobb telkei. A The Land Reporter szerint a Microsoft-alapító Bill Gates az utóbbi...
2021. JANUÁR 16.
[ 18:25 ]
Beolvasás folyamatban