Gazdaság
A járvány ellenére virágzik az ingatlanpiac Szerbiában

A járvány ellenére a szerbiai ingatlanpiac az elmúlt év utolsó negyedévében 10 százalékos növekedést és több mint 1,3 milliárd eurós forgalmat ért el.

A közjegyzők és az alapfokú bíróságok közel 45 ezer szerződést küldtek meg a Köztársaság Geodéziai Intézethez. Körülbelül 700 millió eurót költöttek lakásokra. Egyre több a külföldi befektető, de vevő is.

A legvonzóbb belgrádi helyszíneken az újépítésű házakban, két-háromezer eurós négyzetméterenkénti áron, már az építés alatt elkelnek a lakások.

A tizenhárom legdrágább lakást, több mint nyolcezer eurós négyzetméterenkénti áron, a 42 emeletes, még épülő Kula Beograd nevű épületben adták el. A Belgrádi vízivárosban a lakások négyzetméterenkénti ára 2500 eurótól kezdődik, de a nyolcezer eurót is meghaladhatja. De kik a vevők?

„A mi állampolgáraink, a diaszpóra, de külföldi vásárlóink is vannak. Elég sok vevő van az EU-ból, Kínából, de a Közel-Keletről is” – mondta Nikola Nedeljković, a Belgrádi víziváros igazgatója.

Októbertől decemberig 50 százalékkal több építési telket értékesítettek, mint 2019 azonos időszakában.

„Az ingatlanpiac sokkal előbb talpra állt, mint azt bárki is gondolta. Már 2020 júniusában elkezdődött, s az év végéig tartott” – mondta Dragana Milićević Sekulić, a Köztársasági Geodéziai Intézet munkatársa.

Csak Belgrádban 434 millió eurót költöttek lakásokra.

Az ingatlanok 86 százalékát készpénzben fizették ki, a földterületeket pedig az esetek 99 százalékában készpénzért vásárolták. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy sor magyar beruházás valósulhat meg Szerbiában, főleg Vajdaságban a közeljövőben - hangsúlyozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A több mint 100 millió eurós fejlesztéseket Szerbiában megvalósító cégeket a magyar állam 50 millió euróval támogatja. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke...
2021. FEBRUÁR 23.
[ 16:32 ]
A globális pénzügyi válság óta nem mért ütemben emelkedett tavaly a munkanélküliségi ráta Nagy-Britanniában, elsősorban a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a decemberrel zárult három hónapban átlagosan 5,1 százalékos volt a...
2021. FEBRUÁR 23.
[ 11:17 ]
Észtország rekordszintű fejlődésének sok olyan tanulsága van, amelyet Magyarországnak is érdemes figyelembe vennie - írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a növekedés.hu oldalon hétfőn közzétett elemzésében. Matolcsy György azért tekinti példának Észtországot, mert a fejlettségi szintje az EU-átlag 64,6...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban