Gazdaság
Vetik már a napraforgót, alig van kereslet a sertés iránt

A jó időt kihasználva a szántóföldeken a gazdák megkezdték a napraforgó vetését. A viszonylag magas terményárak továbbra is tartják magukat, míg a sertések iránt alig van kereslet. Az árpán megjelentek a gombabetegségek és az erőteljes gyomosodást is serkenti a meleg idő.

A mezőgazdasági termelők kihasználták a március végén és április elsején tapasztalható kedvező időjárást és megkezdődött a napraforgó vetése Vajdaság-szerte. Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy valójában a terveik szerint március utolsó napjaiban már a kukorica vetését is megkezdték volna. Az időjárás előrejelzések szerint április elejére kisebb lehűlést jósoltak, ezért megvárják az idő jobbra fordulását. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyébként már jó termésátlagokat jegyeztek az április 6-án 7-én elvetett kukorica esetében. Ilyen esetben ugyanis a tapasztalatok szerint a kukorica képes szépen kifejlődni, mire a nyár közepén beköszönt az aszályos időszak.

Az igazgató azt is elmondta, hogy viszonylag jól áttelelt az őszi vetésű búza és árpa is. Az árpa esetében már jelentkezett is egy gombabetegség: a hálós levélfoltosság. Ez ellen már vegyszeresen védekezni kellett. A búza esetében egyelőre csak a gyomosodást észlelték, de ha folytatódik a kórokozók szaporodásához kedvező időjárás, akkor valószínűleg, hogy a búzatáblákon is rövidesen védekezni kell a gombabetegségek ellen. Az igazgató ajánlása szerint az árpárban és a búzában is ajánlatos megkezdeni a gyomirtást.

Az aktuális felvásárlási árakról Dudić elmondta, hogy ezekben a napokban a búzáért és a kukoricáért is 23 dinár körüli felvásárlási árakat fizetnek. Hozzátette, hogy továbbra is lehet szerződést kötni napraforgó és kukorica társastermelésére. Ilyen esetben a termelők számára biztosítják a vetőmagot, a növényvédő szereket és a műtrágyát is, illetve a termény felvásárlása is garantált.

Az igazgató azt is elmondta, hogy jelen pillanatban a malacokért 200 dinárt fizetnek, az utóbbi időben pedig a hízósertéseket nem is vásárolták fel, mert olyan gyér irántuk a kereslet. A közelmúltban tapasztalt enyhébb áremelkedést követően a hízók felvásárlási ára egyébként az említett okból - tehát a komolyabb kereslet hiányában - 120 dinárra esett vissza kilogrammonként.

T. P.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Goran Radosavljević belgrádi egyetemi tanár, közgazdász szerint Szerbia 2021-es költségvetésének módosítása további 2,5 milliárd eurós hitelt irányoz elő, amely a jelenlegi hiány finanszírozásához szükséges forrásokkal együtt 4-4,5 milliárd euróval növeli az államadósságot. Radosavljević szerint az...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 10:56 ]
A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból. A kínai...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 6:10 ]
Az idegenvezetők és a kísérőik számára két minimálbér összegét biztosítja az állam júliusban és augusztusban, erről döntött ma a szerb kormány. Mindkét alkalommal 30.900 dinárt folyósítanak a támogatásra jogosultaknak. Ezt az összeget, ugyancsak két alkalommal megkapják a vendéglátóiparban és a turizmusban...
2021. ÁPRILIS 15.
[ 21:37 ]
Beolvasás folyamatban