Gazdaság
Így változtak az elmúlt 10 évben a magyar ingatlanárak

Magyarországon az ingatlanok még napjainkban is a saját lakhatást szolgálják leginkább, a befektetési célokkal történő vásárlásnak általában másodlagos szerepe van. Ezen a vonalon elindulva cikkünkben megvizsgáltuk hogyan változtak az ingatlanárak az elmúlt tíz év folyamán Magyarország öt legnépesebb városában.

A 2008-2009-es gazdasági világválság következtében a magyar ingatlanpiacot is a mérséklődő ingatlanárak, a csökkenő tranzakciószámok és a nehezebb finanszírozási lehetőségek jellemezték egészen a 2014-es év környékéig. Ezután újra lendületet vett az ingatlanpiac, amelyben a stabil és kiegyensúlyozott hitelpiaci növekedésnek fontos szerepe volt. Napjainkban pedig a világjárvány nyomhatja rá bélyegét az ingatlanárakra is.

A családi házak árának alakulásában jól megfigyelhető a tendencia

Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból is jól látható, hogy az öt legnépesebb magyar város: Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged területén is csökkenő tendencia mutatkozott meg az ingatlanpiacon a világválságot követő években. 2011-ről 2016-ra minden megfigyelt városban csökkentek az átlagárak. Majd a legtöbb településen - a fellendülés időszakában - 2016-ról 2021-re már igencsak megugrottak az átlagárak.

A magyar fővárosban eladásra kínált családi házak tekintetében elmondható, hogy az első öt évben minimális csökkenés volt érzékelhető az ingatlanpiacon, ezzel szemben a vizsgált tíz év második felében annál nagyobb ütemű drágulást figyelhettünk meg. A 2016-os árakhoz viszonyítva a 2021-es átlagárak már 67 százalékkal emelkedtek, így elérve idén az 571 ezer Ft/m2-es átlagárakat.

Viszonylag nagy áremelkedés volt még megfigyelhető a szegedi és a debreceni házak átlagáraiban. A 2011-es árakhoz viszonyítva napjainkban Szegeden 38 százalékkal, Debrecenben 31 százalékkal kínálják drágábban az eladó házakat. Ez az összeg egy szegedi családi ház esetén 120 m2-es alapterülettel számolva akár 13 millió forintos értéknövekedést is jelenthet.

Pécs városában már valamivel kisebb mértékű árváltozásokat figyelhettünk meg, azonban az első öt évben itt is csökkenés, majd áremelkedés volt jellemző. 2011-ben még átlagosan 234 ezer, majd 2021-ben 297 ezer forintos négyzetméter áron kínálták az eladó házakat.

Miskolc bizonyult az egyetlen városnak ahol a vevők nagyjából azonos átlagáron vásárolhatnak házat 10 évvel ezelőtt, mint napjainkban, hiszen az átlagos árfekvés 220 ezerről 240 ezer Ft/m2-re emelkedett.

Az állami támogatások ösztönzik a felújításokat

Az otthonteremtési és felújítási támogatások nagy népszerűségnek örvendenek manapság Magyarországon. Kutatások pedig azt is megvizsgálták, hogy mire költik leginkább ezeket a Magyarországon élő emberek. A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a támogatást legtöbben a fürdőszoba, illetve a belső terek felújítására tervezik költeni. A családi házban élők számára az átlagosnál jóval fontosabb még a kerítések, teraszok és erkélyek felújítása is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Goran Radosavljević belgrádi egyetemi tanár, közgazdász szerint Szerbia 2021-es költségvetésének módosítása további 2,5 milliárd eurós hitelt irányoz elő, amely a jelenlegi hiány finanszírozásához szükséges forrásokkal együtt 4-4,5 milliárd euróval növeli az államadósságot. Radosavljević szerint az...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 10:56 ]
A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból. A kínai...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 6:10 ]
Az idegenvezetők és a kísérőik számára két minimálbér összegét biztosítja az állam júliusban és augusztusban, erről döntött ma a szerb kormány. Mindkét alkalommal 30.900 dinárt folyósítanak a támogatásra jogosultaknak. Ezt az összeget, ugyancsak két alkalommal megkapják a vendéglátóiparban és a turizmusban...
2021. ÁPRILIS 15.
[ 21:37 ]
Beolvasás folyamatban