Gazdaság
Törökország újabb 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt
Betűméret:             

A török Fatih fúróhajó újabb földgázkészletet, ezúttal 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, amellyel a térségben eddig felfedezett mennyiség 540 milliárd köbméterre emelkedett – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az ország északi részén található Zonguldak városában.

A Fatih 2020. július 20-án kezdte meg próbafúrásait a később Sakarya gázmezőnek elnevezett területen, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekszik Zonguldaktól. A most bejelentett készletre a gázmező Amasra-1 megjelöléssel ellátott övezetében bukkantak rá.

Erdogan pénteken ismertette: három lépésben tervezik a szárazföldre szállítani a földgázt. Első lépésként kitermelő rendszert telepítenek a tengerfenékre, majd felépítik a szárazföldi feldolgozóállomást, végül pedig lefektetik a kettőt összekötő vezetéket.

Törökország azon dolgozik, hogy 2023-ban – a köztársaság kikiáltásának 100. évében – használatba helyezze a fekete-tengeri földgázt – jelezte ismét a török elnök, hozzátéve, hogy további jó híreket vár a térségből.

A hasonló felfedezések elősegíthetik Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint a fekete-tengeri gázkészlet 2027-re vagy 2028-ra a kis-ázsiai ország szükségleteinek 30 százalékát tudja fedezni. (kitekinto.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint. A német gazdaság évek óta a gyenge világgazdasági teljesítmény, valamint a válságok - például az ukrajnai és a közel-keleti -...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 8:56 ]
Az eurodízel literje ma 15 órától jövő péntekig legfeljebb 206 dinárba kerülhet, a 95-ös benzin literje pedig 195 dinárba – közölte a kereskedelmi minisztérium. A múlt héten a dízel literenkénti árát 206 dinárban maximálták, a benzinét pedig 193 dinárban. Ez azt jelenti, hogy a dízel ára nem változott, míg a...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 13:50 ]
Szerbiában különösen az építőiparban és az egészségügyben szembetűnő a munkaerőhiány, közölte ma Jelena Jevtović, a Szerbiai Munkaadók Uniójából, majd hozzátette, hogy a fiatalok nem érdeklődnek kellőképpen a kisipari szakmák iránt sem. Mivel számos ágazatban tapasztalható munkaerőhiány, a munkaügyi...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 20:00 ]
Beolvasás folyamatban