Gazdaság
Nedimović: A mezőgazdasági termékek piacáról szóló törvény mindenki számára helyet biztosít a rendszerben
Betűméret:             

A mezőgazdasági termékek piacának szabályozásáról szóló törvény lehetővé teszi, hogy mindenki – a termelőtől a feldolgozóig – megtalálja a helyét a rendszerben, jelentette ki ma Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

A mezőgazdasági termékek piacának szabályozásáról szóló törvényt a szerb kormány már elfogadta, most a parlamentnek kell meghoznia.

A mezőgazdasági termékek piacát eddig nem szabályozta külön törvény, hanem a kereskedelem területéhez tartozott, most viszont lehetőség lesz szabályozni a szélsőségeket, a legmagasabb és legalacsonyabb árakat.

„Az Agrárkifizetések Igazgatóságának mostantól külön testülete lesz, amely az árakat figyeli, meghatározza a termelői árakat, valamint kiugrás esetén közbelép” – magyarázta az RTS-nek nyilatkozva Nedimović.

Hozzátette, a vásárlók helyzetét is szabályozzák, letétet kell adniuk, hiszen „garanciák kellenek, hogy a termelőink mindig biztosak legyenek abban, hogy megkapják a pénzüket az áruért”.

A szóban forgó törvény, amelyet várhatóan a jövő évtől alkalmaznak, összehangolja a szerbiai előírásokat az uniós előírásokkal.

Támogatások és két pályázat a mezőgazdászok részére

A mezőgazdasági támogatások mellett idén még két pályázatot is kiírnak a mezőgazdászok részére, mondta Nedimović.

„Az egyik különösen bőséges, 60 millió euró értékű lesz, felszerelések, létesítmény, gépek beszerzésére lehet majd pályázni, vagyis mindenre, amire a kistermelőknek szükségük lehet, hogy közepes méretűvé váljanak, a közepes gazdaságoknak pedig a megerősödéshez” – mondta a miniszter.

Megjegyezte, tavaly ötszázalékos mezőgazdasági növekedést könyveltek el, s arra kell törekednünk, hogy megőrizzük ezt a növekedést, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek lévén, a szerbiai kereskedelmi minisztérium közzétette az elkövetkező hétre vonatkozó üzemanyagárakat. Ezek szerint pedig a benzin ismét drágább lesz ma 15 órától. Egy liter eurodízel 206 dinárba fog kerülni a benzinkutakon, az europremium BMB 95-ös benzin pedig 198 dinárba. Ez azt jelenti, hogy míg a dízel ára...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:25 ]
Május 1-től mintegy 15 százalékkal lesz olcsóbb a gáz az ipari fogyasztók számára, jelentette ki ma Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója, majd hozzátette: a lakossági gázárak nem változnak. „Megteremtődtek a feltételek, hogy az ipari fogyasztók és a szabadpiaci fogyasztók számára olcsóbbá váljon a gáz. Ez a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 21:26 ]
Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) kormányzója, és aki a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) Szerbia kormányzója, képviselte Szerbiát a svájci szavazási csoport ülésén, amelynek Szerbia is tagja, közölte ma a központi bank. Mint elhangzott, a svájci szavazási csoport mind a kilenc tagjának általános...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 21:24 ]
Beolvasás folyamatban