Gazdaság
Nedimović: A mezőgazdasági termékek piacáról szóló törvény mindenki számára helyet biztosít a rendszerben

A mezőgazdasági termékek piacának szabályozásáról szóló törvény lehetővé teszi, hogy mindenki – a termelőtől a feldolgozóig – megtalálja a helyét a rendszerben, jelentette ki ma Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

A mezőgazdasági termékek piacának szabályozásáról szóló törvényt a szerb kormány már elfogadta, most a parlamentnek kell meghoznia.

A mezőgazdasági termékek piacát eddig nem szabályozta külön törvény, hanem a kereskedelem területéhez tartozott, most viszont lehetőség lesz szabályozni a szélsőségeket, a legmagasabb és legalacsonyabb árakat.

„Az Agrárkifizetések Igazgatóságának mostantól külön testülete lesz, amely az árakat figyeli, meghatározza a termelői árakat, valamint kiugrás esetén közbelép” – magyarázta az RTS-nek nyilatkozva Nedimović.

Hozzátette, a vásárlók helyzetét is szabályozzák, letétet kell adniuk, hiszen „garanciák kellenek, hogy a termelőink mindig biztosak legyenek abban, hogy megkapják a pénzüket az áruért”.

A szóban forgó törvény, amelyet várhatóan a jövő évtől alkalmaznak, összehangolja a szerbiai előírásokat az uniós előírásokkal.

Támogatások és két pályázat a mezőgazdászok részére

A mezőgazdasági támogatások mellett idén még két pályázatot is kiírnak a mezőgazdászok részére, mondta Nedimović.

„Az egyik különösen bőséges, 60 millió euró értékű lesz, felszerelések, létesítmény, gépek beszerzésére lehet majd pályázni, vagyis mindenre, amire a kistermelőknek szükségük lehet, hogy közepes méretűvé váljanak, a közepes gazdaságoknak pedig a megerősödéshez” – mondta a miniszter.

Megjegyezte, tavaly ötszázalékos mezőgazdasági növekedést könyveltek el, s arra kell törekednünk, hogy megőrizzük ezt a növekedést, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyelőre jó termés ígérkezik, az őszi kalászosok és az olajrepce is ígéretes. Sok függ azonban az elkövetkező hetek időjárásától, de a szakemberek és a termelők is bizakodóak. A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezésében a Felsőroglatica közelében található mintaparcellák mellett...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:14 ]
Szerbiában idén májusban 0,5 százalékkal növekedett az infláció az áprilisi számokhoz viszonyítva, míg 2020. májusához képest 3,6 százalékos a növekedés a Köztársasági Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint. A fogyasztói árak a 2020. decemberében aktuális árakhoz képest 3,2 százalékkal emelkedtek 2021....
2021. JÚNIUS 11.
[ 13:40 ]
A Fischer Automotive Systems német vállalat megnyitotta üzemét Jagodinában, ahol magas kategóriájú autókhoz gyártanak alkatrészeket és tartozékokat. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a vállalat képviselőivel együtt vágta át a szalagot, ezzel pedig a gyár hivatalosan is megkezdte...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban