Gazdaság
Az első negyedévben nőttek a globális okostelefon értékesítések

A tavalyi nagy visszaesés után az idei első negyedévben több mint a negyedével nőttek az okostelefon értékesítések világszerte az amerikai Gartner piackutató cég hétfőn publikált jelentése alapján. Az öt piacvezető cég tovább növelte piaci részesedését az összes többi piaci szereplő kárára.

Tavaly az év egészében 12,5 százalékkal csökkentek a globális okostelefon értékesítések. A negyedik negyedévben azonban már mérsékeltebb, 5,4 százalékos volt az éves összevetésű csökkenés. Tavaly összesen 1,347 milliárd okostelefon talált felhasználóra a világon.

Az idei első negyedévben 26 százalékkal nőttek az okostelefon eladások az egy évvel korábbihoz képest, 300 millióról 378 millióra.

A piacvezető változatlanul a Samsung 76,6 millió készülék eladásával 55,3 millió után. A Samsung piaci részesedése ezzel az első negyedévben 20,3 százalékra nőtt 18,4 százalékról.

Az Apple 58,5 millió okostelefont adott el az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 40,9 millió után, piaci részesedése pedig 15,5 százalékra nőtt 13,6 százalékról. Az Apple 2020 negyedik negyedévében több mint 76 millió készülék eladásával megszerezte magának az első helyet az eladási rangsorban, de az idei első negyedévre ismét visszasorolt a Samsung mögött már régóta tartott második helyére.

A harmadik helyen álló Xiaomi eladásai 48,9 millióra emelkedtek 29,6 millióról, piaci részesedése pedig 12,9 százalékra nőtt 9,9 százalékról.

A Vivo és az OPPO egyaránt 10,2 százalékos piaci részesedést ért el 38,7 és 38,4 millió készülék eladásával, de sorrendben helyet cseréltek, mert tavaly a Vivo 7,4 százalékos, az OPPO pedig 8,0 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az összes többi márka piaci részesedése eközben együttesen 116,8 millió készülék eladásával 30,9 százalékra csökkent 42,6 százalékról.

A három kínai márka, a Xiaomi, a Vivo és az OPPO részben az 5G telefonok iránt megnövekedett keresletnek, részben pedig a Huawei és az LG eladásai visszaesésének köszönhette tekintélyes mértékű előretörését.

A Gartner megállapítása szerint a félvezető alkatrészekben keletkezett ellátási hiány az okostelefon-piacot nem érintette, az elkövetkező negyedévekben azonban a helyzet változhat, a kereslet-kínálat kibillenhet az egyensúlyi helyzetből, ami a készülékárak növekedéséhez vezethet az év hátra lévő részében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyelőre jó termés ígérkezik, az őszi kalászosok és az olajrepce is ígéretes. Sok függ azonban az elkövetkező hetek időjárásától, de a szakemberek és a termelők is bizakodóak. A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezésében a Felsőroglatica közelében található mintaparcellák mellett...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:14 ]
Szerbiában idén májusban 0,5 százalékkal növekedett az infláció az áprilisi számokhoz viszonyítva, míg 2020. májusához képest 3,6 százalékos a növekedés a Köztársasági Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint. A fogyasztói árak a 2020. decemberében aktuális árakhoz képest 3,2 százalékkal emelkedtek 2021....
2021. JÚNIUS 11.
[ 13:40 ]
A Fischer Automotive Systems német vállalat megnyitotta üzemét Jagodinában, ahol magas kategóriájú autókhoz gyártanak alkatrészeket és tartozékokat. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a vállalat képviselőivel együtt vágta át a szalagot, ezzel pedig a gyár hivatalosan is megkezdte...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban