Gazdaság
Megvette a Mol a szlovén OMV-t, terjeszkednek az országban a magyar nagyvállalatok

Összesen 301 millió euróért vette meg a Mol az OMV szlovén leányvállalatát, amely 120 töltőállomást üzemeltet, valamint nagykereskedelmi tevékenységet is folytat az országban – jelentette be honlapján az olajtársaság.

A Mol közleménye szerint megállapodtak az OMV-vel, hogy az OMV Downstream GmbH-tól mint közvetlen részvényestől megvásárolják az OMV Slovenija 92,25 százalékát, amelyben az INA már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik. Az üzletet még jóvá kell hagynia a versenyhatóságnak.

Az OMV szlovén leánya az ország második legnagyobb kiskereskedelmi hálózatát működteti három különböző márkanév alatt: ezek az OMV (108), az EuroTruck (4), és az Avanti/DISKONT (8). A Mol-csoport az INA-val együtt a felvásárolt vállalat nagykereskedelmi üzletágát is tartalmazó eszközök 100 százalékos tulajdonosa lesz. A tranzakció versenyhatósági engedélyhez kötött.

A Mol még 1996-ban lépett be a szlovén piacra, kiskereskedelmi hálózatot is üzemeltetnek és nagykereskedelmi tevékenységet is folytatnak. 2011-re a vállalat már 31 töltőállomást működtetett, beleértve a TUŠ hálózatot. 2016-ban 11 Agip töltőállomás is bekerült a Mol portfóliójába. A zöldmezős beruházásokkal és 5 INA töltőállomás integrálásával párhuzamosan a Mol Slovenija jelenleg 53 töltőállomást üzemeltet az országban, ezzel a harmadik legnagyobb piaci szereplő, a frissen bejelentett tranzakcióval ez a szám nő 53-ról 173-ra.

Az OMV Slovenija felvásárlása a harmadik bejelentett megállapodás, amióta 2021 februárjában a cégcsoport frissítette hosszú távú stratégiáját. Nemrég derült ki, hogy a Slovnaft megvásárolja a Normbenz Slovakia s.r.o. 100 százalékát, amely 16, Lukoil márkanév alatt működtetett szlovákiai töltőállomást foglal magában. A Mol továbbá megállapodást kötött a Marché Internationallel, amely 9 éttermet üzemeltet Magyarországon Marché márkanév alatt.

Közel kétezer kút a régióban

Jelenleg a MOL-csoportnak 1941 töltőállomása van 9 országban, különböző márkanevekkel. 466 Magyarországon, 434 Horvátországban, 304 Csehországban, 254 Szlovákiában, 243 Romániában, 106 Bosznia-Hercegovinában, 70 Szerbiában, 53 Szlovéniában és 11 Montenegróban.

A Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában piacvezető, Csehországban a második, Szlovéniában, Romániában és Montenegróban pedig a harmadik legnagyobb piaci szereplő.

A megállapodás illeszkedik a vállalat „Shape Tomorrow” 2030+ frissített, hosszútávú stratégiájába, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói szolgáltatások fejlesztésére – olvasható a közleményben. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pedig azt mondta az akvizícióról: „ez a lépés összhangban van azon stratégiai törekvésünkkel, amelynek célja, tovább bővítsük töltőállomás-hálózatunkat a már meglévő és a potenciális új kelet-közép-európai piacokon. A MOL-csoport további célkitűzése 2025-ig 2200-ra bővíteni a töltőállomások számát, vagy akár még többre, amennyiben további jó lehetőségek adódnak”.

Nemcsak a Mol, a másik magyar régiós óriás, az OTP is terjeszkedik Szlovéniában: egy hete jelentették be, hogy az OTB Bank megveszi a Nova KBM bankot, így Szlovéniában piacvezető lesz az OTP Csoport.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyelőre jó termés ígérkezik, az őszi kalászosok és az olajrepce is ígéretes. Sok függ azonban az elkövetkező hetek időjárásától, de a szakemberek és a termelők is bizakodóak. A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezésében a Felsőroglatica közelében található mintaparcellák mellett...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:14 ]
Szerbiában idén májusban 0,5 százalékkal növekedett az infláció az áprilisi számokhoz viszonyítva, míg 2020. májusához képest 3,6 százalékos a növekedés a Köztársasági Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint. A fogyasztói árak a 2020. decemberében aktuális árakhoz képest 3,2 százalékkal emelkedtek 2021....
2021. JÚNIUS 11.
[ 13:40 ]
A Fischer Automotive Systems német vállalat megnyitotta üzemét Jagodinában, ahol magas kategóriájú autókhoz gyártanak alkatrészeket és tartozékokat. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a vállalat képviselőivel együtt vágta át a szalagot, ezzel pedig a gyár hivatalosan is megkezdte...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban