Gazdaság
Kalászosok fajtabemutatóját tartották meg Topolya közelében

Egyelőre jó termés ígérkezik, az őszi kalászosok és az olajrepce is ígéretes. Sok függ azonban az elkövetkező hetek időjárásától, de a szakemberek és a termelők is bizakodóak.

A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezésében a Felsőroglatica közelében található mintaparcellák mellett megtartották az 55. Kalászosok fajtabemutatóját és harmadik alkalommal ez az olajrepce fajtabemutató is volt egyben. Radomir Šuša, a szolgálat szakembere nyitotta meg a rendezvényt, melynek kezdetén egy perces csenddel adóztak a közelmúltban elhunyt Borislav Fermanović emlékének, aki a szolgálat munkatársaként évtizedeken át aktív szervezője és résztvevője volt a fajtabemutatóknak.

A mintaparcellákon az érdeklődők 22 olajrepce fajtát tekinthettek meg. Šuša elmondta, hogy idén ennek az olajnövények a vetésterülete mintegy harminc százalékkal csökkent a tavalyi évben jegyzetthez képest. Ezen kívül 12 fajta őszi árpát három őszi tritikálé fajtát egy új durumbúza fajtát egy őszi rozs fajtát és 37 őszi búzafajtát tekinthettek meg a mintaparcellákon.

Elhangzott, hogy az idei gazdálkodási évre az enyhe tél és a hideg tavasz volt eddig a jellemző. A tél végén még mintegy 130 liternyi csapadék hiányzott a termőföldek esetében átlagosan vidékünkön, viszont a tavasz folyamán már kedvező volt a csapadékeloszlás és a hőmérsékleti értékek és kedvezőek voltak a búza és az árpa fejlődésére. Ennek köszönhetően most nagyon jó terméshozam ígérkezik, de figyelmeztetett rá, hogy aratásig még sok minden történhet, és sokban függ a termés minősége és mennyisége attól, hogy milyen lesz az időjárás az elkövetkező hetekben.

A szakemberek véleménye szerint az árpa aratása június 20-án megkezdődhet, majd pedig körülbelül tíz napra rá megkezdhetik a búza aratását is.

T. P.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A harmadik gazdasági segélycsomaggal az állam megmentette a munkahelyeket és a gazdaságot, amit a mostani növekedési ütemre vonatkozó eredmények is bizonyítanak, jelentette ki pénteken Siniša Mali, a szerb kormány pénzügyminisztere, aki arra is emlékeztetett, hogy folyamatban van a koronavírus-járvány következményeinek...
2021. JÚLIUS 23.
[ 13:15 ]
Újabb nyolc, terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a testület pénteki ülését követően. Szijjártó Péter közölte: infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak meg...
2021. JÚLIUS 23.
[ 10:57 ]
A Goldman Sachs amerikai befektetői csoport azon gondolkodik, hogy első alkalommal ruházzon be Szerbiában, erről tárgyalt New Yorkban Ana Brnabić szerb kormányfő a csoport vezetőivel. Az RTS közlése szerint Brnabić elmondta, hogy „ők nem fognak csak úgy beruházni valahol”, és hogy „a régióban sehol sincsenek...
2021. JÚLIUS 21.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban