Gazdaság
Tavaly rekordmértékű működőtőke-befektetés érkezett Kínából Montenegróba

Rekordnagyságú, 71 millió euró értékű működőtőke-befektetés érkezett tavaly Kínából Montenegróba, az Adria-parti állam azonban korábban jelentős nagyságú hitelt kapott a távol-keleti országtól, és egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetne ki az adósságcsapdából.

Jakov Milatović montenegrói gazdaságfejlesztési miniszter a napokban beszélt arról, hogy tavaly jelentősen nőtt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom Kína és Montenegró között, Montenegró 218 millió euró értékben importált árut Kínából, míg az export 22,1 millió eurót tett ki.

A tárcavezető emlékeztetett: uniós csatlakozásra váró országként Montenegrónak fontos, hogy a Kína és Közép-Kelet-Európa közötti 17+1-es gazdasági együttműködés keretében megvalósuló projektek összhangban legyenek az uniós stabilizációs és társulási megállapodással.

A montenegrói statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban az országba érkező külföldi működőtőke-befektetések értéke 467,5 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 305,1 millió euróról.

Belpolitikai vitákhoz vezetett azonban az, hogy az előző politikai vezetés óriási hitelt vett fel Kínától autópálya-építésre, és a jelenlegi kormány ezt újabb, ezúttal európai forrásokból származó hitel felvételével akarja törleszteni.

A montenegrói autópályát már a tervezéskor Európa legdrágábbjának nevezték. A hegyes országot átszelő, a bari kikötőt és a szerb határt összekötő utat negyven híd és kilencven alagút "ékesíti" majd, azt viszont az óriási költségek ellenére sem lehet tudni, hogy mikor készülhet el az autópálya, mivel a tervezett 140 kilométer útból ugyanis eddig csupán 40 kilométer épült meg.

Erre az első szakaszra Montenegró hét évvel ezelőtt 809 millió eurót hitelt kapott Kínától, a korrupció és a különböző homályos ügyletek miatt azonban hatalmas összegek tűntek el belőle.

A projektet különböző európai és amerikai cégek is kockázatosnak tartották, és sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Befektetési Bank nem volt hajlandó finanszírozni.

Montenegró a virágzó turizmusra hivatkozva belevágott az építkezésbe, a koronavírus-járvány miatt viszont gazdasági válságba került, és egyelőre bizonytalan a hitelek további törlesztése. Dritan Abazović miniszterelnök az Európai Uniótól kért segítséget, Podgorica ugyanis azt szeretné, ha valamely európai bank segítene a kínai hitel törlesztésébe, eddig azonban egyetlen jelentkező sem akadt.

Egyes híresztelések szerint a Kínával kötött hitelszerződés egyik kitétele szerint Kínáé lehet a bari kikötő, ha Montenegró nem tud törleszteni. Elemzők szerint ez nagyon is megfelelne Kína európai piacra történő szállítási terveinek, de az Európai Unió ezt feltételezhetően nem nézné tétlenül, így lehet, hogy mégis segít a hiteltörlesztésben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A harmadik gazdasági segélycsomaggal az állam megmentette a munkahelyeket és a gazdaságot, amit a mostani növekedési ütemre vonatkozó eredmények is bizonyítanak, jelentette ki pénteken Siniša Mali, a szerb kormány pénzügyminisztere, aki arra is emlékeztetett, hogy folyamatban van a koronavírus-járvány következményeinek...
2021. JÚLIUS 23.
[ 13:15 ]
Újabb nyolc, terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a testület pénteki ülését követően. Szijjártó Péter közölte: infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak meg...
2021. JÚLIUS 23.
[ 10:57 ]
A Goldman Sachs amerikai befektetői csoport azon gondolkodik, hogy első alkalommal ruházzon be Szerbiában, erről tárgyalt New Yorkban Ana Brnabić szerb kormányfő a csoport vezetőivel. Az RTS közlése szerint Brnabić elmondta, hogy „ők nem fognak csak úgy beruházni valahol”, és hogy „a régióban sehol sincsenek...
2021. JÚLIUS 21.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban