Gazdaság
A sárgabarack idén négyszer drágább, mint tavaly, a jégkár is jelentős

A másodosztályú sárgabarack ára ebben az évben négyszerese a tavalyi első osztályú sárgabarackénak.

Annak ellenére, hogy a tavaszi jégeső súlyosan megrongálta a gyümölcsösöket, a sárgabarack elérte a 100 dináros kilogrammonkénti árat.

Egy termelő elmondása szerint idén mintegy hatszor kevesebbet dolgozott a barackültetvényében a kevés termés miatt, ám annak ellenére jól keresett vele.

“Az első osztályú barackot többnyire elverte a jég, látható, hogy sérülések vannak a gyümölcsön. Nagyon rossz volt a helyzet, sok volt a jégkár. Ez a sérült gyümölcs jó lesz lekvárnak, az első osztályú pedig fogyasztásra van szánva” - magyarázta a termelő.

Egy másik gazda elmondása szerint elégedettek a sárgabarack árával, és kiemelte, hogy most először a teljes idei termést hazai feldolgozók vásárolták meg.

“Korábban exportálták a barackot, ám idén mivel kevés a termés, mindet Szerbiában értékesítették. Vannak olyan szeszfőzdék, amelyek elkészítik a pálinkát, majd azt exportálják, tovább értékesítik” - mondta Želimir Damljanović barackfelvásárló a B92-nek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A harmadik gazdasági segélycsomaggal az állam megmentette a munkahelyeket és a gazdaságot, amit a mostani növekedési ütemre vonatkozó eredmények is bizonyítanak, jelentette ki pénteken Siniša Mali, a szerb kormány pénzügyminisztere, aki arra is emlékeztetett, hogy folyamatban van a koronavírus-járvány következményeinek...
2021. JÚLIUS 23.
[ 13:15 ]
Újabb nyolc, terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a testület pénteki ülését követően. Szijjártó Péter közölte: infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak meg...
2021. JÚLIUS 23.
[ 10:57 ]
A Goldman Sachs amerikai befektetői csoport azon gondolkodik, hogy első alkalommal ruházzon be Szerbiában, erről tárgyalt New Yorkban Ana Brnabić szerb kormányfő a csoport vezetőivel. Az RTS közlése szerint Brnabić elmondta, hogy „ők nem fognak csak úgy beruházni valahol”, és hogy „a régióban sehol sincsenek...
2021. JÚLIUS 21.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban