Gazdaság
Bradaš: Szerbia európai csúcstartó a minimálbérért dolgozók számában

Szerbiában a júliusi átlagbér 65.070 dinár volt, ez azonban nem árul el sokat arról, hogy az emberek többsége mennyit keres, mivel a dolgozók felének bére nem haladja meg az 50 ezer dinárt, egyharmaduké pedig a 35 ezer dinárt.

Sarita Bradaš, a Központ a demokráciáért Alapítvány kutatója a Novának elmagyarázta, hogy a legjobb átlagbér a közvállalatokban van, míg a magánvállalatokban dolgozók közül sokan nem keresnek eleget a tisztességes élethez.

Arra is emlékeztetett, hogy a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) négy éve nem közölt adatokat arról, hogy Szerbiában hányan kapnak minimálbért, így mindenki a már elévült, 350 ezres adatokkal számol. Viszont a fiskális tanács elemzése szerint Szerbiában a foglalkoztatottak 20 százaléka dolgozik minimálbérért, vagyis több mint 400 ezer ember, ezzel pedig Szerbia európai csúcstartóvá vált a minimálbérért dolgozók arányát tekintve.

Az államvezetés gyakran úgy emlegeti az átlagbért, mint a gazdasági haladás és a polgárok jobb életének mércéjét. Aleksandar Vučić államfő két hónappal korábban azzal dicsekedett, hogy a márciusi átlagbér 555 euró volt, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy Szerbia „győztes országgá” vált, nemrég pedig bejelentette, hogy az év végéig az átlagbér eléri a 610 eurót.

Az RZS legutóbbi adatai szerint a júniusi nettó átlagbér 553,5 euró, vagyis 65.070 dinár volt, míg a mediális 15 ezerrel kevesebb, ez pedig azt jelenti, hogy a szerbiai lakosok fele nem keresett többet 49.999 dinárnál.

„Az RZS adatai azt mutatják, hogy a szerbiai átlagbért a dolgozók egyharmada kapja meg, kétharmaduk pedig ennél kevesebbet. Az átlagbért úgy számolják ki, hogy összeadják a többség által keresett alacsony béreket és a kevesebb számú magas bért, majd kiszámolják a matematikai átlagot, amely nem tükrözi a valóságot”,

közölte Bradaš, aki szerint a mediális bér sokkal közelebb jár az igazsághoz.

Hozzátette, hogy a statisztikai hivatal tavaly szeptemberben végzett felmérése szerint Szerbiában minden harmadik dolgozónak volt kevesebb mint 35 ezer dinár a fizetése.

„Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer dinárnál kevesebbet keresők többsége a valóságban ennél sokkal alacsonyabb bért kap”, emelte ki Bradaš.

A közvállalatokban a legmagasabbak a fizetések

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint különbség van a magánszektor és a közszféra bérei között is, a szerbiai dolgozók 30 százaléka a közszférában dolgozik, akiknek a júniusi átlagbére 72 ezer dinár volt, vagyis 10 ezerrel több, mint a magánszektorban dolgozóké.

Bradaš a Novának elmondta, hogy a közszféra esetében el kell különíteni a közvállalatokat, amelyekben sokkal magasabbak a bérek, mint a helyi önkormányzatokban.

„Az állami közvállalatokban a júniusi átlagbér 81.630 dinár volt, a helyi közvállalatokban mintegy 62 ezer dinár, országos szinten az adminisztrációban dolgozóké 79.356 dinár, míg a helyi önkormányzatokban valamivel kevesebb mint 60 ezer dinár volt”, magyarázta Bradaš.

A foglalkoztatottak többsége azonban a magánszektorban dolgozik, ahol a júniusi átlagbér mintegy 62 ezer dinár volt, vagyis 3000 dinárral kevesebb az átlagosnál.

„A magánszektorban a legalacsonyabb bért a vállalkozóknál dolgozók kapják, itt van a legtöbb minimálbérre bejelentett személy, ez húzza le az átlagot”, magyarázta Bradaš.

Szerbiában a minimális fogyasztói kosár értéke 39.335 dinár volt júniusban.

„A szerbiai lakosok harmadának nem telik a minimális fogyasztói kosárra, de még a minimális fogyasztói kosár sem elegendő a tisztességes élethez, hiszen az például havi 130 dinárt irányoz elő az oktatásra”, tette hozzá Bradaš. (nova.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia hatmilliárd eurót kíván befektetni a vasúti projektekbe, ami az ország vasúti forgalmának, valamint a régió országaival és az Európai Unióval való összeköttetés teljes modernizációjához vezet majd, jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök. "A vasúti közlekedés a vízi közlekedés mellett a legfontosabb...
2021. SZEPTEMBER 13.
[ 16:30 ]
A koronavírus okozta válságra reagálva a kormány tavaly minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját indította meg, amelynek nyomán rekordmennyiségű beruházás kezdődött meg Magyarországon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A Külgazdasági és Külügyminisztérium...
2021. SZEPTEMBER 13.
[ 14:20 ]
Az uniós pénzügyminiszteri csúcson is egyetértés volt abban, hogy a gazdaság újraindításához továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség, ennek túlzottan korai visszavonása ugyanis akár egy új visszaesést is eredményezhetne - jelentette ki Varga Mihály a szlovéniai Brdóban, az uniós pénzügyminiszterek...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban